Goldman haussar Kina

Goldman haussar Kina

Publicerad 2013-01-07 09:49:00

Tillväxtmarknader En hårdlandning har befarats. Men ekonomerna på Goldman Sachs är övertygade om att 2013 blir ett starkt år på börserna i Kina.

Helen Zhu är Goldman Sachs chefsstrateg för Kina. Hon räknar med att börsindexet MSCI China Index kommer att lyfta med 8 procent från nuvarande nivåer under 2013. Då har indexet redan klättrat med 4 procent i lättnad efter dramat med budgestupet i USA.

– Vi tror på bättre avkastning under andra kvartalet när exporten tar fart och med en kick-off i ekonomiska reformer, säger hon till sajten CNBC.

Kinas avgående president Hu Jintao har deklarerat att ekonomiska reformer kommer vara huvudprioritet för landets nya ledarskap, som officiellt tar över i mars. Ett bevis på reformviljan är att landet nyligen lättat på reglerna kring utländskt ägande av kinesiska tillgångar.

Helen Zhu konstaterar att humöret hos inhemska investerare är avgörande för utvecklingen, eftersom de står så mycket som 80 procent av omsättningen på aktiemarknaderna i Shanghai och Shenzhen.

– Skepticismen om återhämtningen är gradvis på väg bort. Så har utländska investerare resonerat under ett par månader och även kineser har blivit positivt överraskade. Det ligger bakom den ökade optimismen i december, säger hon till CNBC och pekar på att Shanghai-börsen rusade med 15 procent under den månaden. 

Joakim Petersson

Kinafonder