GFG tas bort från spararnas fondkonton Foto: Christine Olsson/TT

GFG tas bort från spararnas fondkonton

Publicerad 2017-03-10 14:10:00

Premiepension Fonden GFG Medium Risk Fund  avregistrerades från premiepensionens fondtorg i december. Sedan dess har fonden betalat tillbaka knappt hälften av pensionsspararnas innehav.

 

Pensionsmyndigheten avslutar fonden från spararnas fondkonton, vilket omedelbart syns eftersom värdet på dessa konton minskar.

Det pågår en likvidationsprocess gentemot fonden, vilket fått till följd att alla utbetalningar tillfälligt stoppats. Totalt saknas cirka 325 miljoner kronor som GFG ännu inte har betalat tillbaka.

– Vi har inte gett upp om att få tillbaka mer pengar, men vill av administrativa skäl inte vänta med att ta bort fonden från spararnas konton. Bland annat vill vi att berörda sparare från och med nu ska kunna byta fonder och dra nytta av den värdeuppgång som finns på stora delar av övriga fondtorget, säger Mats Öberg, chef för Pensionsmyndighetens fondenhet.

När processen är färdig återinvesteras spararnas innehav i antingen förvalsalternativet AP7 Såfa eller till den fondprofil som spararna själva valt. Värdet baseras på de nya, lägre kurserna på spararnas konton. 

När avslutet av fonden är klart skickar Pensionsmyndigheten ett brev till spararna med information om vad avslutet innebär för den enskilde spararen, och vad som händer om GFG betalar in mer pengar.

– Varje ytterligare krona vi får tillbaka kommer att återbetalas till spararna i form av kompensationsbelopp på deras pensionskonton, avslutar Mats Öberg.

Privata Affärer