Fondspararna söker trygghet inför semestern Foto: istockphoto

Fondspararna söker trygghet inför semestern

Publicerad 2017-06-29 08:35:00

Fonder Många fondsparare har passat på att minska risken i portföljen inför semestern. Allra populärast är företagsobligationsfonder, visar färsk statistik från Avanza.

Enligt statistiken gjorde Avanzas kunder i snitt 1,9 fondbyten i juni. Det är 46 procent fler än samma månad i fjol. Och det är trygghet som spararna söker. Varannan krona går till företagsobligationsfonder.

– Fondspararna söker en tryggare hamn inför sommaren. Förstavalet är fonder med företagsobligationer. Även blandfonder är tillbaka på köptoppen, för första gången sedan 2015. Det kan vara kloka val, eftersom sommaren ofta ger svagare börs och större kast. Men se upp dyra blandfonder, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Bland aktiefonder väljer spararna Europa framför USA.

– Amerikanska börsbolag är historiskt dyra. Samtidigt växer nu Europas ekonomi och här är bolagen billigare. Därför är det naturligt att svenska sparare väljer breda billiga Europafonder och smalare småbolagsfonder, säger Claes Hemberg.

Hedgefonder tillhör några av de mest sålda fonderna senaste månaden.

– Hedgefonder har hittills i år levererat en procent, när börsen stigit nio procent. Hedgefonderna är mest en svart låda och det är osäkert hur de tål en börsnedgång. För kortsiktigt sparande väljer jag hellre företagsobligationsfonder som är både lättare att förstå och billigare, säger Claes Hemberg.

Tabell: Mest köpta och mest sålda fondkategorierna i juni

Mest köpta Mest sålda
Företagsobligationsfonder USA-fonder
Sverigefonder Hedgefonder
Europafonder Brasilienfonder
Teknikfonder Nordenfonder
Blandfonder Rysslandfonder

Källa: Avanza

Magnus Gustavsson