Dyster utveckling för Rysslandsfonder Foto: istockph

Dyster utveckling för Rysslandsfonder

Publicerad 2017-06-26 07:42:00

Fonder Vid årsskiftet talade det mesta för Ryssland. Ett högt oljepris, positiv tillväxt och en ”ryssvänlig” Trump gjorde att optimismen frodades. Men förhoppningarna har nu kommit på skam och Rysslandsfonder har fallit rejält den senaste tiden.

Efter Trumps seger i höstas tickade den ryska börsen uppåt. Med Trump vid rodret skulle relationen mellan USA och Ryssland förbättras. Många hoppades också att sanktionerna skulle lyftas.

Men Trump har ännu inte gett världsekonomin den kick som många väntade sig. Dessutom har sanktionerna inte lyfts – snarare tvärtom. Så sent som i förra veckan utökade USA sanktionerna mot Ryssland genom att inkluderar ytterligare 19 personer och 19 organisationer till listan, på grund av Rysslands agerande i Ukraina.

Samtidigt lider Ryssland av ett allt lägre oljepris. Vid årsskiftet kostade ett fat brentolja 55 dollar. I dag är priset 46 dollar.

Nu har optimismen definitivt förbytts i pessimism. Många investerare har sedan det amerikanska presidentvalet haft en övervikt i Ryssland. Men nu har många minskat exponeringen mot Ryssland, visar data från Renaissance Capital som Reuters tagit del av.

– De två huvudanledningarna bakom övervikten – oljepriset och Trump – har båda kollapsat. De som trodde på ett högre oljepris hade fel och de som trodde på lättade sanktioner hade också fel, säger David Hauner, tillväxtmarknadsstrateg på Bank of America Merrill Lynch, till Reuters.

Sedan årsskiftet har det dollarnoterade RTS-indexet fallit över 14 procent medan det rubelnoterade Micex fallit 16 procent. Häromveckan noterades de ryska börsindexen på de lägsta nivåerna sedan februari i fjol. Det har förstås fått Rysslandsfonder att falla – ett fall som dessutom eskalerat den senaste månaden.

Allra sämst har det gått för Pictet-Russian Equities R USD som fallit 15,9 procent sedan årsskiftet och över 8 procent på en månad. ”Minst dåligt” har det faktiskt gått för Danske Invest Russia, FIM Russia och Handelsbanken Rysslandsfond som visserligen fallit sedan årsskiftet men i alla fall inte tvåsiffrigt.

Samtidigt är inte allt mörker. På rysk hemmaplan väntas faktiskt en tillväxt på 1,5 procent i år efter två år med negativa siffror. Även de ryska företagens vinster har förbättrats.

– Den delen är fortfarande intakt, säger Michael Bolliger på UBS till Reuters. Han konstaterar dock att beslutet att ligga tungt i ryska aktier visat sig vara smärtsamt.

Tabell: Rysslandsfonder sorterade på sämst utveckling hittills i år.

Fond 1 m (%) i år (%)
Pictet-Russian Equities R USD -8,1 -15,9
HSBC GIF Russia Equity AC -7,1 -14,9
UBS (Lux) ES Russia (USD) P-acc -7,8 -14,6
INVL Russia TOP20 -7,5 -13,4
JPM Russia A (acc) USD -7,1 -12,8
Evli Ryssland B -8,7 -12,8
Trigon Russia Top Picks Fund C -9,6 -12,5
Alfred Berg Ryssland -5,9 -12,4
Nordea Rysslandsfond -6,7 -12,1
East Capital Ryssland -6,7 -11,7
Carnegie Rysslandsfond -7,9 -11,4
SEB Rysslandfond C -5,8 -10,8
Swedbank Robur Rysslandsfond -7,1 -10,7
Gustavia Ryssland -6,5 -10,4
Handelsbanken Rysslandsfond -6,8 -9,9
FIM Russia -7,6 -9,1
Danske Invest Russia A -6,8 -8,9

Källa: Morningstar 21/6

Magnus Gustavsson