Dubbelseger för Norron i Årets Fond Foto: Rickard Kilström /Kontinent

Dubbelseger för Norron i Årets Fond

Publicerad 2016-01-27 12:00:00

Årets Fond Fondbolaget Norron har bara fem år på nacken. Men förvaltarna har lång erfarenhet och fondbolaget kan nu stoltsera med titeln Årets Fondbolag medan fonden Norron Active för andra året i rad får priset Årets Sverigefond. Här är alla vinnarna i Årets Fond.

Årets Fond är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Kriterierna är stränga. Juryn gör bland annat en bedömning utifrån avkastning och risk under 2015 samt tre år tillbaka. Fonderna får inte ha bytt förvaltare under perioden och de måste finnas tillgängliga på minst ett stort fondtorg.

Med motiveringen ”Aktiv förvaltning när den är som bäst” tar Norron hem titeln som Årets Fondbolag. Det är något av en bedrift då bolaget är relativt nytt.

Det var för fem år sedan som Catella Fonder skakades av ett kännbart avhopp. Fyra namnkunniga förvaltare, som tillsammans hade skapat och skött Catella Hedgefond, sa upp sig för att starta eget. I dag har Norron Asset Management två räntefonder, två hedgefonder och en aktiefond.

– Det här är fantastiskt otroligt. När vi tog initiativet att starta eget kunde vi inte ens drömma om att bli Årets fondbolag redan efter fem år, säger Ulf Frykhammar nöjt.

– Vi har en fördel i att vi känner varandra väl och är samspelta. Det handlar ju inte precis om ett hopplock av gubbar från gatan, fyller Gustaf Sjögren i.

Samtidigt prisas också fonden Norron Active som för andra året i rad tar hem titeln som Årets Sverigefond. Juryns motivering:  Två segrar på två år. En kaxig Sverigefond som sticker ut.

I kategorin Årets Småbolagsfond tar DNB Sweden Micro Cap hem segern med motiveringen ”starka aktieval har gett lysande resultat, både i år och historiskt”. Vid årsskiftet bytte fonden namn till Öhman Sweden Micro Cap.

Årets Globalfond är Morgan Stanley Global Opportunity Fund. Juryns motivering: Globalfonden som är i en klass för sig.

Tillväxtmarknader må ha haft ett turbulent fjolår men det hindrade inte Fidelity Emerging Markets att leverera positiv avkastning i fjol. Visserligen var den blygsam men ser man tre år tillbaka i tiden är det tydligt att fonden levererar. Fonden kan därför för andra gången kalla sig för Årets Tillväxtmarknadsfond. Motiveringen lyder:  Handplockade aktier med mervärde. Denna fond har lyckats i ett krävande investeringsklimat.

Årets Uppstickare heter Jupiter JFG European Growth och beskrivs av juryn som ”en global Europafond som investerar klokt och långsiktigt”. Cirka 80 procent av portföljen är investerad i globala företag som råkar vara noterade i Europa.

Priset som Årets Hedgefond tillfaller Adrigo Hedge som lyckats med det omöjliga genom att ge ”hög avkastning till låg risk – en vinnande kombination”.

Återstår då hederspriset Läsarnas Favorit. Privata Affärers läsare har traditionsenlig röstat på sina fondfavoriter. I år går priset till Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den har bara funnits i fyra år. Ändå har den röstats fram till Läsarnas favorit tre gånger. I fjol kom den tvåa, slagen med en hårsmån av Avanza Zero.

– Det är fantastiskt roligt att spararna har insett fondens fördelar, säger Erik Brändström, vd för Spiltan Fonder och ansvarig förvaltare.

Läs mer om utmärkelserna och fonderna i Privata Affärer nummer 2.