Fondspararnas nya favorit bland tillväxtmarknaderna Foto: istockphoto

Fondspararnas nya favorit bland tillväxtmarknaderna

Publicerad 2018-02-27 10:00:00

Fonder Börshacket i mitten av februari fick de svenska spararna att dra ned på risken, konstaterar Johanna Kull, ny sparekonom på Avanza. Nya favoriter var bland andra företagsobligationsfonder, men även Afrikafonder finns på mest köpta-listan.

I februari sålde spararna aktiefonder och köpte försiktigare ränte- och blandfonder.

Företagsobligationsfonder köptes mest följda av blandfonder. Därefter efterfrågade fondspararna globalfonder, hedgefonder och – Afrikafonder – en smalare aktiefondstyp som tog sig in på köplistan. 

– Bubblaren på köplistan är Afrikafonder, som  placerar sig på vinnarlistan över månadens bästa fonder. De afrikanska marknaderna har gynnats av den starka globala ekonomin och börserna tog ett glädjeskutt i mitten av februari när Sydafrikas president Zuma tvingades avgå, säger Johanna Kull.

Mest sålda fonder hos Avanza i februari var Sverigefonder och Europafonder. Därefter valde spararna att sälja även teknikfonder, Asienfonder och råvarufonder.

– I kölvattnet på minusränta och högt värderad börs har företagsobligationsfonder länge lockat. De har också levererat ovanligt bra avkastning. Men med räntehöjningar som kryper allt närmare är det viktigt att ha rimliga förväntningar, säger Johanna Kull.

Fonderna kommer inte längre ge 3 eller 4 procent per år utan att ta onödigt hög risk, menar hon. En försiktig företagsobligationsfond kan vara en bra kudde att luta sig emot om det blir ett volatilt börsår, menar hon.

Asienbörserna har ett rekordstarkt år i ryggen och har gett spararna vinster på kontot, men många har nu valt att ta hem vinsterna i samband med att det skakade till på världens börser.

– Att ta ned risken och gå från en mer svängig tillväxtmarknadsfond till bredare fonder kan vara ett bra alternativ för den som känner sig nervös av en mer osäker börs, säger Johanna Kull.

Fondspararna hos Avanza gjorde totalt 2,2 fondbyten per konto under månaden, vilket är 16 procent fler än samma månad i fjol, visar statistiken från 600 000 fondkonton hos nätbanken.

Mest köpta  Mest sålda
Företagsobligationsfonder  Sverigefonder
Blandfonder  Europafonder
Globalfonder  Teknikfonder
Hedgefonder  Asienfonder
Afrikafonder  Råvarufonder

Christer Fälldin