Afrikafonder har fått nytt liv – men ännu finns orosmoln Foto: istockphoto

Afrikafonder har fått nytt liv – men ännu finns orosmoln

Publicerad 2017-06-22 10:29:00

Fonder Valutaproblem i Nigeria har ställt till det för många Afrikafonder det senaste året. Men nu börjar saker och ting att ordna upp sig och den senaste månaden har flera fonder stigit rejält.

Nigeria är tillsammans med Sydafrika en av de dominerande ekonomierna i Afrika. I takt med ett sjunkande oljepris har dock den oljedominerade nigerianska ekonomin pressats. Dessutom har den nigerianska valutamarknaden fungerat uselt. Det gick i fjol så långt att flera Afrikafonder med stor exponering mot Nigeria tillfälligt fick stänga på grund av valutakaoset. Danske Invest Afrika beslutade till och med att avveckla fonden på grund av problemen.

En annan fond som drabbades var Tundra Nigeria and Sub-Sahara. Men till skillnad från Danske som kastade in handduken så valde Tundra att byta namn och inriktning på fonden. Tundra Frontier Africa ligger inte lika tungt i Nigeria utan satsar även på andra spännande afrikanska marknader.

Ordning i valutakaoset

Samtidigt har det börjat ordna upp sig på den nigerianska valutamarknaden. Under maj införde Nigerias centralbank ett nytt ”valutafönster” för att utländska investerare skulle kunna handla med nairan. Det fick visserligen flera fonder att falla kraftigt. Men det var en engångsföreteelse och reformen som först möttes med skepsis har nu fått acceptans på marknaden. I början av juni genomfördes dessutom ytterligare förbättringar i valutasystemet.

”Vi ser mycket positivare på potentialen i Nigeria nu. Vi har länge påtalat att vi ser en fungerande valutahandel som en förutsättning för att utländska investerare ska återfå förtroendet, och det ser ut som att vi är på väg dit nu, även om det är en bit kvar”, skriver Tundra i ett marknadsbrev.

I förrgår beslutade dessutom MSCI att Nigeria får bli kvar i Frontier Markets Index, i alla fall en tid till. Landet riskerade att kastas ut ur indexet på grund av valutakaoset men får nu alltså en chans till.

”Inledningen på juni har varit stark och förutsättningarna för fortsatt positiv utveckling är goda tack vare de klart förbättrade utsikterna för Nigeria”, skriver Tundra Fonder.

Faktum är att den nigerianska börsen stigit närmare 20 procent den senaste månaden räknat i lokal valuta. Det har förstås fått Tundra Frontier Africa att stiga rejält. På en månad är uppgången 12 procent vilket är bäst av alla Afrikafonder.

Egypten har potential

Men det är inte bara Nigeria som hjälpt till att lyfta Tundra Frontier Africa. I samband med att fonden breddades gick man tungt in i Egypten som nu står för 30 procent av fondens innehav.

”Vi har hittills investerat i 13 bolag i Egypten där vi ser stor potential när ekonomin börjar återhämta sig från chocken av devalveringen i höstas. Vårt grundscenario är att allteftersom ekonomin anpassar sig till de nya prisnivåerna kommer investeringar ta fart efter år av uppdämd efterfrågan som inte kunde mötas på grund av valutabrist”, skriver Tundra Fonder.

Tufft i Sydafrika

Men även om det nu ser allt ljusare ut för både Nigeria och Egypten så finns det förstås marknader som det går sämre för. Till exempel har den sydafrikanska börsen fallit närmare 6 procent på en månad. Häromveckan nedgraderade ratinginstitutet Moody´s Sydafrika efter vårens politiska kaos. I mars gjorde president Zuma flera förändringar, bland annat fick den ansedda finansministern Pravin Gordhan sparken.

”Det institutionella systemet i Sydafrika har blivit allt mindre transparent, effektivt och förutsägbart. Samtidigt är det allt osäkrare om politikerna kommer att hålla fast vid tidigare aviserade reformer”, skriver Moody´s.

Den allt osäkrare politiska situationen gör också att de ekonomiska utsikterna blir allt mörkare.

”Innan omstuvningen i kabinetten i mars hade den sydafrikanska ekonomin backat två kvartal i rad. Moody´s spår en ekonomisk tillväxt på under 1 procent för helåret 2017 och 1,5 procent nästa år”, skriver Moody´s.

Den svaga utvecklingen i Sydafrika har i sin tur gjort att de fonder som har stor exponering mot landet haft det tufft. Här är Nordea Afrikafond ett tydligt exempel. Fonden har placerat hela 45 procent av kapitalet i Sydafrika och har den senaste månaden i princip stått still. Ser man på utvecklingen sedan årsskiftet så har fonden faktiskt backat något.

Den spretiga utvecklingen för Afrikafonder visar att det är viktigt att veta vad man investerar i. Var fonderna placerar är avgörande för utvecklingen och det skiljer sig från fond till fond.

Tabell: Afrikafondernas utveckling den senaste månaden och i år.

 

Fond 1 m (%) i år (%)
Carnegie Afrikafond 2,1 2,8
Deutsche Invest I Africa LD 1,2 4,3
JPM Africa Equity A perf (acc) USD 1,6 6,6
Nordea Afrikafond BP 0,6 -1,7
Silk - African Lions AR 4,6 10,8
Simplicity Afrika 1,8 2,0
Templeton Africa A Acc $ 6,1 7,2
Tundra Frontier Africa Fund 12,0 13,6

Källa: Morningstar 21/6

Carnegie Afrikafond 2,1 2,8
Deutsche Invest I Africa LD 1,2 4,3
JPM Africa Equity A perf (acc) USD 1,6 6,6
Nordea Afrikafond BP 0,6 -1,7
Silk - African Lions AR 4,6 10,8
Simplicity Afrika 1,8 2,0
Templeton Africa A Acc $ 6,1 7,2
Tundra Frontier Africa Fund 12,0 13,6

Magnus Gustavsson