Egypten ny stjärna på afrikanska marknaden Foto: istockphoto

Egypten ny stjärna på afrikanska marknaden

Publicerad 2017-10-20 11:15:00

Fonder Afrikafonderna går åt skilda håll, men bäst av alla just nu är Tundra Frontier Africa. En av förklaringarna är den kraftiga exponeringen mot Egypten, en marknad som efter många besvärliga år fått ett rejält uppsving.

Tundra Frontier Africa har haft en strålande utveckling i år med en uppgång på 15,7 procent sedan årsskiftet samtidigt som den genomsnittliga Afrikafonden gett 3,4 procent.

Fonden dominerades tidigare av innehav i Nigeria. Men när fondbolaget i våras ändrade inriktning gick man tungt in på den egyptiska marknaden vilket visat sig vara ett klokt beslut.

– Den enkla förklaringen är att vår fond är annorlunda sedan vi gjorde om den i våras. Tidigare hade vi 50 procent i Nigeria och Sub-Sahara, och exkluderade helt Sydafrika.

Nu är fonden panafrikansk, men fokus är fortfarande Sub-Sahara samt Egypten. Till skillnad från de flesta andra Afrikafonder har man helt exkluderat Sydafrika. I stället dominerar Egypten med 50 procent av innehaven. Nigeria är fortfarande en stor marknad med 30 procent.

Devalveringen i fjol har lyft ekonomin

Det stora lyftet i Egypten kom efter devalveringen i november ifjol.

– Innan Egypten devalverade kostade en amerikansk dollar 9 egyptiska pund. Efter devalveringen halverades köpkraften när dollarn i stället kostade 18 egyptiska pund. Samtidigt inleddes omfattande reformprogram, och devalveringen stöddes av IMF, säger Mathias Althoff.

Tidigare var den egyptiska ekonomin ”stängd”, menar Mathias Althoff och det har funnits många ”tråkiga effekter” kvar från efterspelet till den arabiska våren.

– Ekonomin hade gått på halvfart sedan arabiska våren 2011 och det fanns en markant kapitalbrist som innebar en ständig jakt på dollar, precis som i Nigeria. När Egypten devalverade insåg vi att det fanns många högkvalitativa bolag som då skulle få möjlighet att växa och kunna börja utnyttja sin potential. Därför gjorde vi om fonden, för att kunna plocka in Egypten i den, säger han.

När sedan även Nigeria lättade på sina valutakontroller och i april skapade en ny valutamarknad har det vänt. Mathias Althoff beskriver den nya valutamarknaden där som ett särskilt ”valutafönster” som ger investerarna en särskild devalverad kurs.

Varför investerar du inte i Sydafrika?

– Det är ingen dålig investeringsdestination, men vi tycker inte att landet passar in i vårt Afrika-tema. Marknaden i Sydafrika är råvarudriven och mognare. Det är skälen, men vi har landet på radarskärmen och det finns intressanta bolag, men inte till värderingar vi vill köpa nu.

Fond i år %
Snitt: 3,39


Tundra Frontier Africa A SEK 15,7
JPM Africa Equity A perf (acc) USD 8,4
Silk - African Lions AR 5,9
Deutsche Invest I Africa LD 3,4
Carnegie Afrikafond 1,4
Nordea Afrikafond BP -1,7
Templeton Africa A(acc)USD -2,5
Simplicity Afrika -3,6


Källa: Morningstar 18/10 -17.

Christer Fälldin

Mathias Althoff , Tundra Fonder , Afrikafonder , Tundra Frontier Africa