Fingerprints insiderpolicy gör undantag för Johan Carlström Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/SvD/TT

Fingerprints insiderpolicy gör undantag för Johan Carlström

Publicerad 2016-02-19 09:12:00

Insider Fingerprint Cards styrelse har gjort ett undantag för huvudägaren och den tidigare vd:n Johan Carlström, som därmed slipper anpassa sig till den insiderpolicy som finns i bolaget sedan i somras.

Styrelsen i Fingerprint har formulerat insiderpolicyn så att huvudägaren Johan Carlström inte behöver redovisa sina affärer, uppger SvD. 

I policyn slås fast att innehav av aktier i det egna bolaget via en kapitalförsäkring ska redovisas på bolagets hemsida. Det gör till exempel vd Jörgen Lantto – men inte Johan Carlström, som fortfarande är viktig för bolaget trots att han varken sitter i koncernledningen eller styrelsen. Han är däremot anställd i Fingerprint.

Av de ledande personerna kring Fingerprint är det bara Lantto och Carlström som äger aktier i bolaget via en kapitalförsäkring, men bara en av dem som redovisar ägandet öppet.

Det gör att det är osäkert hur stort innehav i Fingerprint som huvudägaren Johan Carlström har utöver de direktägda röststarka A-aktierna.

Johan Carlström, som åtalats för insiderbrott, har enligt åtalet tidigare uppmanat den dåvarande ledningen i Fingerprint att handla aktier via en kapitalförsäkring. Förfarandet anses vara ett lagligt kryphål för insiders att runda insiderreglerna.

Privata Affärer