Fingerprint ökar på ny säkerhetslösning Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

LG:s nya G5 med ny säkerhetsarkitektur för biometrisk fingeravtrycksautentisering från Fingerprint.

Fingerprint ökar på ny säkerhetslösning

Publicerad 2016-02-22 12:55:00

Aktier Fingerprint har på förmiddagen presenterat en ny säkerhetslösning som kan användas inom flera nya områden. Det är på den emotsedda mobilmässan i Barcelona där alla världens mobilleverantörer visar upp sina senaste nyheter.

Efter bokslutsrapporten i början av februari har kursen för Fingerprint svängt ordentligt. Först var nedgången kraftig och fallet stoppades inte förrän vid kursen 313, men därefter har uppgången varit ännu större och förra veckan hade kursen ökat med 50 procent sedan botten bara drygt en vecka tidigare.

Uppgången senaste tiden har till stor del berott på spekulationer inför Mobile World Congress som nu pågår i Barcelona och som i princip samlar alla former av tillverkare i sektorn.

Mässan startade redan på söndagen med presentationer av de senaste nyheterna från bland andra LG och Samsung och fortsätter nu under den kommande veckan.

Fingerprint som för ett år sedan knappt hade börjat sin fantastiska resa mot lönsamhet och ett långt mer än tiodubblat börsvärde är nu en viktig del av mässan eftersom fingeravtryck som säkerhetslösning på mobiler och läsplattor med flera produkter blivit en alltmer vanlig del av mobilindustrin.

Och på måndagsförmiddagen kom den senaste nyheten från Fingerprint. Den lanseras tillsammans med företagen Gemalto, Precise Biometrics och ST Microelectronics och är en ny så kallad säkerhetsarkitektur för biometrisk fingeravtrycksautentisering. Enligt ett pressmeddelande ska den kunna användas vid till exempel betalning, e-biljettshantering och olika former av digital åtkomst.

Samarbetet har resulterat i en lösning som visas på en smartklocka med integrerad fingeravtryckssensor från Fingerprint Cards, fingeravtrycksmjukvara från Precise Biometrics samt en säker NFC-lösning och energisnåla mikrostyrenheter från ST Microelectronics.

Gemalto står för Upteq Ese där användarens identifieringsinformation lagras och för Match-On-Card-applikationen som bekräftar att avtrycket av det finger som placeras på sensorn motsvarar användarens biometriska data.

Utöver detta har Fingerprint bekräftat två order som tidigare ingått i den prognos som bolaget givit för intäkterna under 2016, det vill säga att omsättningen kommer hamna på mellan 7-8,5 miljarder.

Dessa är att Fingerprint touchsensor FPC 1035 som har integrerats i LG:s nya Android flaggskeppsmodell G5, som annonserade på söndagen på mässan. Och att touchsensor FPC1145 har integrerats i Huaweis nya "2-i-1-produkt" Matebook, som också lanserats i Barcelona.

Kursreaktionen på måndagen blev inledningsvis kraftigt positiv med en höjning med över 4 procent – vid lunchtid hade dock uppgången kommit av sig något och aktien var cirka 2,6 procent upp. Därmed är det fortfarande 6 procent upp till toppnivån över 500 kr från förra veckan när spekulationerna inför mässan var som störst i sociala medier.

Magnus Alfredsson