Breda nedgångar i hela Europa Foto: istockphoto

Breda nedgångar i hela Europa

Publicerad 2016-02-08 18:26:00

Börsen Europabörserna föll brett i måndagshandeln på oro för den globala konjunkturen och det låga oljepriset. Greklands banker föll kraftigt och påverkade det allmänna sentimentet negativt.

Vid 17.30 noterades Euro Stoxx 50-index 3,2 procent lägre och franska CAC 40 sjönk 3,2 procent. Tyska DAX backade 3,3 procent.

"Investerare kan inte bestämma sig för skicket i den globala ekonomin; risken för recession och deflation har ökat. Det räcker inte att värderingarna kommit ned efter rapportsäsongen som var hyfsad. Sentimentet är dåligt och sikten är ganska grumlig just nu, det oroar", sade Francois Savary, chefsinvesterare vid Prime Partner i Genève, till Bloomberg News.

Atenbörsen stängde nästan 8 procent lägre och handlas på den lägsta nivån sedan 1990. Landets problemfyllda banker var roten till utförsäljningarna, och National Bank of Greece rasade 29 procent. Osökt påverkade utförsäljningarna även större europeiska banker, och HSBC föll drygt 4 procent i London.

Bättre gick det för Rangold Resources som stängde 13 procent högre efter att guldbolaget föreslagit en utdelningshöjning. Aktien är Londonbörsens bästa hittills i år.

Direkt