”Eskalering av tullbråket kan stöka till det rejält” Foto: istockphoto

”Eskalering av tullbråket kan stöka till det rejält”

Publicerad 2018-03-06 12:07:00

Tullbråket Världens börser har åkt berg- och dalbana de senaste dagarna i spåren av president Trumps aviserade importtullar. Om det hela slutar i ett fullskaligt handelskrig får det klart negativa effekter på både börser och ekonomi.

När president Donald Trump häromveckan aviserade importtullar på stål och aluminium gav det en rejäl börshicka. I fredags föll till exempel Stockholmsbörsen över 2 procent.

– Bara rubriker, retorik och tweets om handelskrig påverkar investeringsklimatet negativt. Vi ser också att hotet om handelsfriktion finns på de finansiella marknaderna med risken för att den globala tillväxten minskar samtidigt som börsföretagens kostnader att manövrera en mer komplex handelsmiljö ökar. Allt slår mot bolagens vinster, säger Carnegies Henrik von Sydow i en kommentar på Carnegies hemsida.

Motstånd på hemmaplan

I går och i dag syns dock en återhämtning på börserna då tulloron minskat något. Visserligen har EU signalerat att motåtgärder kommer att sättas in om Trump gör verklighet av tullarna. EU-kommissionen ska diskutera frågan på onsdag.  Men presidenten möter nu motstånd på hemmaplan. Det amerikanska representanthusets talman Paul Ryan har uppmanat partibrodern Donald Trump att tänka över tullförslaget och varnade för följderna av ett globalt handelskrig.

Även presidentens ekonomiske rådgivare Gary Cohn sägs vilja stoppa tullarna och uppges ha kallat till ett möte mellan industriföreträdare och presidenten i Vita huset på torsdag.

I dag träffar dessutom statsminister Stefan Löfven president Trump i Vita huset.

– Det blir första tillfället en EU-ledare träffar Donald Trump efter att tullarna aviserades förra veckan. Det samtalet blir förstås mycket viktigare och mer uppmärksammat än vad Stefan Löfven trodde när mötet planerades. Med Stefan Löfven följer dessutom en relativt stor näringslivsdelegation bestående av bland andra Jacob och Marcus Wallenberg, Volvo AB:s vd Martin Lundstedt och Saabs vd Håkan Buskhe, säger Henrik von Sydow.

Eskalering kan stöka till det rejält

Än finns alltså möjlighet att undvika ett fullskaligt handelskrig. Men skulle ett sådant bryta ut så skulle det få stora effekter på börserna och ekonomin i stort.

– Den stora risken för investeringsklimatet ligger i en eskalering av handelskonflikter med en spiral av åtgärder och motåtgärder. Det vore mycket illavarslande både för världsekonomins tillväxt och ökad risk och kostnader för nordiska börsbolag.  Så investerare bör också följa vilken respons EU och Kina förbereder. Titta efter tecken på de-eskalering som vore lugnande för både marknader och många nordiska bolag, säger Carnegies Henrik von Sydow.

Jeffery Saut, chefsstrateg på den amerikanska finanskoncernen Raymond Jones, varnar också för att det kan bli riktigt stökigt om ett handelskrig bryter ut.

– Jag tror att det tar åtminstone ett par veckor innan vi får se en lösning på detta. Men skulle det gå över i ett fullskaligt handelskrig så vågar jag inte säga hur djupt börsen kan sjunka, säger han till CNBC.

Magnus Gustavsson