Electrolux köp av GE Appliances

Datum: 2014-10-06 12:00

STOCKHOLM (Direkt) Electrolux köp av GE Appliances kan komma att öka det svenska vitvarubolagets vinst med 17 procent på helårsbasis 2015 och med upp till 44 procent om de förväntade synergierna realiseras, något som väntas senast 2018/2019.

Det skriver Kepler Cheuvreux i en analysuppdatering på måndagen där rekommendationen för Electrolux höjs till köp från tidigare behåll.

Vad gäller sannolikheten för att affären ska godkännas av konkurrensmyndigheterna så anses den vara hög trots att Electrolux och GE Appliances samlade marknadsandel i USA för många produkter kommer att nå 40 procent. Kepler Cheuvreux påminner om att Whirlpool tilläts komma upp i en marknadsandel på över 40 procent när bolaget köpte Maytag 2006.

Den pågående konsolideringen av vitvarumarknaderna bedöms vara positivt för prisklimatet och därmed positiv för Electrolux intjäning, skriver Kepler Cheuvreux. När Whirlpool konsoliderar Indesit nästa år kommer bolaget, tillsammans med BHS och Electrolux, kontrollera 60 procent av den europeiska marknaden. När Electrolux införlivar GE Appliances i böckerna kommer bolaget, tillsammans med Whirlpool, kontrollera 80 procent av vitvarumarknaden i USA.

Samtidigt som Kepler Cheuvreux höjer rekommendationen för Electrolux justeras även riktkursen upp, till 235 kronor från tidigare 145 kronor.

Den nya riktkursen är ett snitt av det rättmätiga värde (fair value) som mäklarfirman sätter för enbart Electrolux på 213 kronor per aktie och det rättmätiga värdet som sätts för "nya Electrolux" på 260 kronor om köpet av GE Appliances går igenom.

Kurs då rekommendationen gavs:
183,6 kr

Rekommendation från: Kepler Cheuvreux

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser