Dollarsvacka: ”Trump är inte längre bra för dollarn” Foto: istockphoto

Dollarsvacka: ”Trump är inte längre bra för dollarn”

Publicerad 2017-07-17 10:45:00

Valuta Den amerikanska dollarn har något överraskande tagit ordentligt med stryk mot andra valutor senaste veckan. Det beror inte bara på den oväntat svaga amerikanska inflationen, utan president Trump har sin del i dollarns djupdykning.

Det har uppstått en ”Trump-rabatt” när det gäller den amerikanska ekonomin, anser flera analytiker som påpekar för CNBC att den amerikanska administrationens politiska agenda har tappat fart. Det har fått dollarn att nå sin lägsta nivå på flera månader mot fler andra valutor, främst pundet och euron.

Enligt Richard Clarida, global strategisk rådgivare på investmentbolaget Pimco vilar besvikelsen över Trumps misslyckanden att genomföra sin utlovade agenda tungt över marknaderna.

– Många förväntade sig vid ingången till det här året att ”Trumponomics” skulle lyfta den amerikanska ekonomin. Men stora utlovade skattelättnader och en väldig satsning på infrastruktur har uteblivit, säger han till CNBC.

Många människor satte sitt hopp till Trumps vallöften, men de har blivit besvikna, och Richard Clarida konstaterar att debatten om hälsovårdsreformen blockerat den övriga ekonomiska agendan. Skälet är att ungefär hälften av finansieringen av skattesänkningarna skulle komma från avskaffandet av Obamacare.

Och som lök på laxen kom beskedet i fredags att konsumtionen i USA sjönk i juni, vilket startade nya spekulationer kring om Fed skulle höja räntan ytterligare någon gång i år.

Dollar föll så lågt som till 95,088 i fredags och fortsatte under den asiatiska handeln ned till 95,065 – den lägsta nivån sedan september ifjol, före det amerikanska presidentvalet i november.

Christer Fälldin