DI rekommenderar köp

Datum: 2012-11-05 07:30

STOCKHOLM (Direkt) Nordea har utvecklats svagare än sina svenska sektorkollegor i år och nuvarande värdering på 1 gånger det egna kapitalet är väl pessimistisk.

Det skriver Dagens Industri i måndagens upplaga och rekommenderar köp av aktien.

"Bland annat för att den dämpade makroekonomiska situationen i Danmark någon gång kommer att vända, vilket kommer att minska kreditförlusterna och få fart på utlåningen", skriver Dagens Industri som även lyfter fram förbättringspotential för Nordea i Finland.

Avkastningen kommer dessutom per automatik att öka när dagens osedvanligt låga räntor börjar stiga och Nordea har, liksom de andra svenska bankerna, stort fokus på kostnaderna.

"Vi räknar därför med att banken kan nå en långsiktig lönsamhet på 12,5 procent, vilket trots att det är betydligt lägre än bankens eget mål på 15 procent motiverar en högre värdering än dagens kurs", skriver Dagens Industri.

Även jämfört med multiplarna hos de svenska konkurrenterna, och den egna historiken, ser Nordea billig ut, menar DI som även anser att marknadens riskpremie för att investera i Nordea i dagsläget är lite hög mot
konkurrenterna.

"Inte minst med tanke på Nordeas stabila vinsthistorik, den relativt låga kostnaden för att försäkra bankens obligationer mot betalningsinställelse och den diversifierade portföljen", skriver Dagens Industri.

Nordeas avkastning på eget kapital uppgick till 11,4 procent för årets första
nio månader.

Kurs då rekommendationen gavs:
60,3 kr

Rekommendation från: Dagens Industri

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser