Deutsche Bank spår sänkt utdelning

Datum: 2016-01-12 15:30

Behåll

Sandvik

STOCKHOLM (Direkt) Sandvik lär sänka aktieutdelningen till 2:75 kronor i år, från fjolårets 3:50 kronor per aktie. Det spår Deutsche Bank på onsdagen i en förhandsanalys inför bokslutskommunikén, en rapport som släpps den 3 februari och är det första bokslutet med Johan Molin som styrelseordförande.

Banken anser utdelningen vara i fokus inför rapporten jämte som vanligt efterfrågeläget och lönsamheten, efter flera år med klart högre utdelning än vad verkstadskoncernens utdelningspolicy stipulerar.

Under fyra av de senaste åtta åren, noteras i analysen, har Sandviks fria kassaflöde inte täckt utdelningen, och Sandvik kämpar därutöver med en stor nettoskuld.

Operationellt spår Deutsche Bank att oktober till december har utgjort ännu ett svagt kvartal för Sandvik, med negativ organisk tillväxt och många engångskostnader.

Deutsche Bank upprepar sin behåll-rekommendation för Sandvik i analysen, men sänker riktkursen till 77 från 84 kronor och estimaten för justerad rörelsevinst (ebit) 2016-2017 med 6-8 procent.

Sandvik-aktien handlas i skrivande stund strax under 70 kronor är den OMXS30-aktie som stiger mest, 2,8 procent, i ett börsklimat som under tisdagen vänt sig allt mer till cykliska bolag.


Diagram: Sandviks vinst respektive utdelning per aktie 2010-2014. Utdelningspolicy: "Utdelningen ska uppgå till 50 procent av vinsten per aktie över en längre period."

Kurs då rekommendationen gavs:
67,8 kr
Riktkurs:
77 kr

Rekommendation från: Deutsche Bank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser