Deutsche Bank sänker rekommendation

Datum: 2014-09-05 12:00

STOCKHOLM (Direkt) Swedish Match kommer fortsätta att pressas på den starkt konkurensutsatta svenska snusmarknaden. Satsningen på svenskt snus i USA kan komma att omprövas och en försäljning av cigarrbolaget STG bedöms bara ge ett kortsiktigt lyft för aktien.

Det är några av huvudpunkterna i en analys från Deutsche Bank daterad 4 september där rekommendationen för Swedish Match sänkts till sälj (behåll).

Volymerna på den svenska och skandinaviska snusmarknaden fortsätter att växa men Swedish Match tappar marknadsandelar. Volymerna för bolagets varumärken inom premiesegmentet har stagnerat, mixen försämrats och den kraftiga priskonkurrensen håller i sig, skriver Deutsche Bank.

Eftersom Swedish Match konkurrenter på snusmarknaden kan generera tillräcklig med vinst i förhållande till sina begränsade investeringar tror Deutsche Bank att priskriget kommer att hålla i sig tills dessa bolag ökat sina marknadsandelar betydligt mer än i dag.

Swedish Match har en ansökan liggande hos amerikanska FDA där målsättningen är att få sätta en etikett på snusdosorna med en text som förklarar att produkten har en lägre riskfaktor än andra tobaksprodukter.

Deutsche Bank ställer den framtida snussatsningen i USA mot ett kommande besked från FDA och menar att om beskedet blir negativt så kan Swedish Match komma att överge sina ambitioner för svenskt snus på andra sidan Atlanten.

Swedish Match satsning på svenskt snus i USA dras med höga marknadsföringskostnader, kostnader som om de uteblev enligt Deutsche Bank skulle addera ungefär 9 procent till bolagets ebit. I ett sådant läge skulle dessa pengar i stället kunna användas för att stödja den skandinaviska snussatsningen.

När det gäller en kommande exit ur Swedish Match 49-procentiga innehav i cigarrbolaget STG ser banken en begränsad uppsida. Om affären blir av bör intäkterna gå till en extra aktieutdelning, anser Deutsche Bank, och tillägger att detta bör ge en kortsiktig skjuts i aktiekursen.

Kurs då rekommendationen gavs:
235,3 kr

Rekommendation från: Deutsche Bank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser