Mot långsiktig vändning Foto: Pressbild.

Mot långsiktig vändning

Publicerad 2012-12-18 13:10:00

Aktietips Kungsledens börskurs drog en lättnades suck på 8 procent efter beskedet den 14 december om att den kvarvarande halvan av fastighetsbolaget Hemsö sålts.

Den första halvan av Hemsö såldes i spåren av finanskrisen 2009 och stärkte då påpassligt Kungsledens finanser. Nu är det snarare en liten skattekris specifikt för Kungsleden som kräver starkare finanser.

Kungsleden har även sålt andra fastigheter i december och det utdelningsgrundande resultatet för 2012 är nu uppe i 1850 miljoner kr. Det öppnar för god utdelning i vår.

Kungsledens nya strategi fokuserar mot helägda fastigheter och det är vad bolaget nu renodlas mot. Verksamheten inom Nordic Modular ska enligt planerna också säljas när priset är det rätta.

Kungsleden köper även 15 samhällsfastigheter, vilket gör att storaffären med Hemsö och AP3 stärker likviditeten med netto 1750 miljoner kr. Dels innebär detta resurser att ge bra utdelning, dels att köpa nya fastigheter vars kassaflöden och belåningsmöjligheter är lättåtkomligare än via ett hälftenägt Hemsö.

Vi skrev i november att du inte ska spekulera mot Skatteverket. Det gäller än, men Kungsledens finansiella risk har minskat rejält nu.

Skatteprocesserna kommer att fortsätta och innebär ett osäkerhetsmoment även framöver. Vore det inte för det och att snitträntan på lånen är fortsatt höga 6,8 procent skulle renodlingen mot helägda fastigheter lättare få Kungsledens aktie att stiga långsiktigt.

Utan Hemsös alla samhällsfastigheter känns Kungsleden mer spretigt och ofokuserat än någonsin. Alla städer och fastighetstyper ger förvisso mycket riskspridning och chans att hitta många små högavkastande russin i fastighetskakan. Mer information om fokusering av portföljen och inte bara om de kommande förvärven på kapitalmarknadsdagen i början av nästa år vore trots det välkommet.

Kungsleden har totalt sett hyfsade chanser att nå en långsiktig vändning av bolaget under de kommande åren, även om en hel del återstår.

Marcus Hernhag

Kungsleden

Följ de aktuella aktierna här

Kungsleden