Därför ska du teckna THQ Nordic Foto: THQ Nordic

Scen ur spelet Super Dungeon Brothers.

Därför ska du teckna THQ Nordic

Publicerad 2016-11-16 06:55:00

Notering Tål din portfölj en tillväxtaktie känns spelbolaget THQ Nordic som en bra kandidat att teckna. En stor fördel är dessutom att priset redan är fastställt.

Spelbolaget THQ Nordic ska enligt planerna debutera på börslistan First North den 22 november. Trevligt nog är teckningskursen inget brett intervall utan 20 kr per B-aktie.

Börsvärdet blir därmed 1,44 miljarder kr. Nyemissionen som bolaget genomför tillför maximalt 240 miljoner kr. Bolagets planerade investeringar och expansion kräver kapital och utan nyemissionen skulle rörelsekapitalet bara räcka till andra kvartalet nästa år. Bolaget hade per den 30 september inga långfristiga skulder, men en ganska stor checkräkningskredit på 83 miljoner kr.

Befintliga ägare passar i samband med börsnoteringen på att sälja en del av sina aktier för att få in 200 miljoner kr. Tillsammans med de nyemitterade aktierna finns därmed aktier för 440 miljoner kr till salu.

Ankarinvesterarna är sex stycken kända fondbolag och dessa har åtagit sig att teckna aktier för 210 miljoner kr. Att Didner&Gerge, Swedbank Robur och Handelsbanken Fonder och de andra köper upp omkring hälften av aktierna i erbjudandet tyder på att det kan bli ont om aktier och en bra start för THQ.

THQ Nordic grundades så sent som 2011 och utvecklar och förlägger spel till PC och konsoler. Bolaget lyckades förvärva varumärkena från ett bolag i Österrike 2011 och ett i USA 2013. Båda förvärvsobjekten var då på obestånd och som det ser ut nu var det riktigt lyckade köp.

Under de första nio månaderna i år växte omsättningen med totalt 52 procent. Nettovinsten ökade samtidigt med 44 procent till 34 miljoner kr. En årsvinst på 60-70 miljoner kr är exklusive noteringskostnader inom räckhåll och därmed motsvarar teckningskursen ett p/e-tal på 21-24. Huruvida det är dyrt eller billigt avgörs med de spelutvecklingar, lanseringar och eventuella förvärv som är på gång.

Tål din portfölj en tillväxtaktie känns THQ Nordic som en bra kandidat att teckna.

Sista anmälningsdag är 17 november.

Marcus Hernhag

THQ Nordic , Notering , Teckna