Därför är smarta index bäst på sikt Foto: Istockphoto

Därför är smarta index bäst på sikt

Publicerad 2015-04-27 12:20:00

Krönika Att i dagsläget gå in och investera indexnära är riskabelt. Man bör därför investera bredare än så eller välja fonder som investerar i smarta index, menar Privata Affärers Marcus Hernhag.

I slutet av långa börsuppgångar måste vi ta rätt höga risker för att följa de vanliga börsindexen. Ett börsindex är normalt viktat efter bolagens börsvärden, eller möjligen hur stor handeln är i en aktie. De bolag som stigit mer än alla andra har ökat sin vikt i indexen. Det betyder att det finns en risk att det är en del uppspekulerade och dyra aktier som driver börsindex.

Att ta rygg på ett börsindex i nuläget är lönsamt så länge trenden håller i sig. Risken om du nu går in och investerar indexnära på flera års sikt är ganska hög. Jag vill därför slå ett slag för att investera lite bredare och säkrare än så.

Tror du på nedgång kan du förstås satsa på likvider och trygga hedgefonder. Vi som däremot inte kan, vill eller försöka tajma börsen letar istället aktier i stabila bolag med rimlig värdering. Eller aktiva och bra fonder.Fallhöjden borde vara mindre och den potentiella uppsidan på sikt större i relativt lågt värderade aktier.

Eller välj fonder som följer smarta index. Det kan vara till exempel börshandlade fonder (ETF:er) som följer ett utdelningsindex, som Powershares International Dividend Achievers Portfolio ETF som har ticker PID. Fonden köper aktier i bolag som höjt utdelningen minst fem år på raken. Direktavkastningen är 2,6 procent.

Eller Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som passivt investerar i svenska investmentbolag. Den kostar bara 0,2 procent om året, men är antagligen bättre än ett brett börsindex sett över flera år.

Jag skulle gärna se utdelande ETF som investerar utifrån ett index bestående av svenska preferensaktier. Smart vore indexet om det dessutom viktar preffarna med lägst risk störst. Helst ska bara de med låg risk - max 8 procent i direktavkastning -vara med, liksom enbart preffar som inte handlas över inlösenkurser.

Marcus Hernhag