Danske höjer riktkursen

Datum: 2016-10-19 10:24

STOCKHOLM (Direkt) Danske Markets höjer sin riktkurs för försvarskoncernen Saab till 410 från 325 kronor, och upprepar sitt köpråd.

Det bekräftar bankens analytiker Björn Enarson för Nyhetsbyrån Direkt.

Anledningen, säger han, är att Saab förväntas växa betydligt mer än sina konkurrenter, och att bolagets orderstock ger stöd för detta kombinerat med bra fart i orderingången (strax efter Björn Enarsons kommentarer till Direkt men före publicering kablade Saab ut en fransk radarorder).

"Dessutom finns ett starkt marginalcase i bolaget", säger Björn Enarson och nämner bland annat att forsknings- och utvecklingskostnaderna i relation till omsättningen minskar i takt med ökande försäljning.

"Men främst beror det på att Saab är i början av flera större projekt, exempelvis Gripen till Brasilien och Sverige och bygget av den svenska ubåten. Historiskt har Saabs marginaler varit lägre i början av de större projekten för att sedan växa under projektets gång."

Björn Enarson nämner att om Saab skulle handlas på nuvarande värderingsmultiplar på det resultat Danske väntar sig för 2018 skulle Saabaktien stå i 450.

"Men det gäller 2018. Om vi tittar på ett snitt för 2017 och 2018, och utan att höja multipeln, hamnar vi på 410 kronor."

Bygger er värdering på några antaganden om att Saab lyckas exportera ubåtar eller få in en amerikansk skolflygplansbeställning?

"Nej, ingenting. Det kommer på toppen i så fall."

På onsdagen återgav Dagens Industri diskussioner om att Saabs vd Håkan Buskhe, under vars sexåriga befäl Saabaktien nästan har fyrfaldigats, skulle bli vd för Ericsson.

Tror du det är någon risk att han försvinner dit?

"Det får jag avvakta att kommentera."

Enligt en dagsfärsk sammanställning från SME Direkt inför Saabs rapport den 25 oktober sträcker sig fyra bidragsgivande analytikers riktkurser - två köpråd och två neutrala rekommendationer - från 310 till 410 kronor; upp från intervallet 290-325 kronor efter halvårsrapporten.

Kurs då rekommendationen gavs:
314,8 kr
Riktkurs:
410 kr

Rekommendation från: Danske Bank Markets

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser