Danske Bank sänker riktkurs

Datum: 2014-01-21 11:00

STOCKHOLM (Direkt) Danske Bank sänker riktkursen för Ericsson till 40 kronor från tidigare 70 kronor på tolv månaders sikt. Rekommendationen sälj kvarstår.

Det framgår av en analys daterad 21 januari.

Banken hänvisar nedgraderingen till en problematisk situation för Ericssons radioplattform och menar att bolaget ligger ett eller två år efter konkurrenterna med att lansera nya produkter.

"Om detta inte åtgärdas, tror vi att denna situation sannolikt kan utvecklas till en okontrollerbar sekvens av förödande nedgångar i försäljningen, nettokassan och lönsamheten", skriver banken.

Situationen beror på en mycket långsam forsknings- och utvecklingsprocess, menar Danske Banks analytiker Ilkka Rauvola.

"Som ett resultat av detta har Ericsson förlorat i de senaste affärerna, dess nettokassa och försäljningstillväxten inom Networksenheten minskar och det finns ett starkt motstånd till förändring", heter det i analysen.

Danske Bank tror att Ericsson gör ett större skifte i sin strategi för att satsa helt och hållet på SDN, (software-defined networks), som väntas ersätta traditionella mobila kärnnät.

Samtidigt påpekar banken att radionätutrustningsmarknaden, där Ericsson har varit nummer ett under många år, inte längre erbjuder tillräcklig tillväxtpotential och avkastning på investerat kapital för bolaget. Ericssons konkurrenter verkar vara mer optimistiska kring marknaden, noterar banken.

Kurs då rekommendationen gavs:
78,15 kr
Riktkurs:
40 kr

Rekommendation från: Danske Bank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser