Kursras i pryljätten efter svag rapport Foto: Henry Lundholm /TT

Kursras i pryljätten efter svag rapport

Publicerad 2018-03-14 10:30:00

Rapporter (uppdaterad) Clas Ohlsons resultat och marginaler i tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår var lägre än förra året och missade även analytikernas förväntningar. Även försäljningen i februari hamnade under förhandstipsen.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Rörelseresultat 8 procent under förväntan. Clas Ohlsons rörelseresultat under det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret uppgick till 349 miljoner kronor. Analytiker hade i snitt räknat med 379 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning av tre estimat. Resultatet före skatt blev 349 miljoner kronor. Förväntat var 379 miljoner kronor, enligt SME.

Omsättning 3 kv redan känd. Omsättningen på 2.746 miljoner kronor i kvartalet (2.695) var känd sedan tidigare. I jämförbara butiker och rensat för valuta var försäljningen 1 procent högre. Väntat var en uppgång på 1 procent och här bestod konsensus endast av två estimat.

Februarisiffra under förhandstips. I februari steg den totala försäljningen med 2 procent. I lokala valutor ökade försäljningen med 3 procent. Enligt SME Direkt väntades den totala försäljningen ha ökat 2,7 procent och försäljningen i lokala valutor med 4,0 procent. Försäljningen i jämförbara enheter i lokal valuta var oförändrad under perioden.Jämfört med samma månad föregående år har tolv butiker tillkommit och det totala antalet butiker uppgick per den sista februari till 225 stycken.

Försäljning i Sverige +2 procent. I Sverige steg försäljningen med 2 procent i februari. I lokal valuta ökade försäljningen i Norge med 3 procent, i Finland var den upp 4 procent och regionen. Utanför Norden visade en minskning på 9 procent.

Lägre bruttomarginal. Bruttomarginalen minskade med 1 procentenhet till 40,8 procent i det tredje kvartalet och påverkades negativt av den försvagade norska kronan, en starkare USA-dollar och ökade kommersiella satsningar. Jämfört med SME-konsensus var bruttomarginalen 0,4 procentenheter sämre än väntat. Till viss del har dessa faktorer kompenserats av valutasäkringar för den norska kronan och av "valutaeffekter relaterade till fördröjning av lager".

Även minskad rörelsemarginal. Rörelsemarginalen minskade 1,8 procentenheter till 12,7 från 14,5 procent, att jämföra med SME-förväntningar på 13,8 procent. Här nämner bolaget ökad försäljningskostnadsandel, till 25,7 från 25,4 procent av omsättningen, som förklaring. Detta förklaras i sin tur med ökade kommersiella satsningar och ökade kostnader i Tyskland, motverkat av minskade kostnader i Storbritannien.

Pilottest med Mathem. Nästa steg i Clas Ohlsons samarbete med Mathem är att om några veckor köra ett pilottest i Malmö för att efter det utöka till Stockholm och Göteborg. Det säger Clas Ohlsons finanschef Göran Melin till Nyhetsbyrån Direkt.

Parallellt jobbar Clas Ohlson med att införa en leverans-möjlighet där de kunder som handlar online på Clas Ohlson får hemleverans av Mathem.

Vid halvelvatiden handlades Clas Ohlsons aktie ned nästan 10 procent på Stockholmsbörsen.

Följ aktien här.

 

Direkt

Följ de aktuella aktierna här

Clas Ohlson B