Två aktier med hög direktavkastning

Två aktier med hög direktavkastning

Två aktier med hög direktavkastning

Publicerad 2010-03-26 11:12:43

Börsguiden I veckans chatt tipsade Privata Affärers aktieskribent Marcus Hernhag om två aktier med hög direktavkastning som passar dig som vill sova gott om natten. Dessutom berättade han om vad han anser om Ericssons aktie.

Erik: Kan du rekommendera en bra aktie på 4-6månaders sikt??
Marcus: Nej, det är för kort sikt.

Kitta
: Är pigg på att handla H&M,men tycker de är för dyra just nu. Ska jag vänta tills efter utdelningen eller tills de splittar? Eller har du ngt annat förslag. Är 68 år och vill inte satsa för långsiktigt. Vänlig hälsning
Marcus: Utdelning och split gör netto ingen större skillnad. Vill du inte satsa långsiktigt vet jag inte om aktier alls är något att investera i. Korta räntefonder känns bättre.
Jimmy: Vad göra med Geveko? Nyemission på gång. Har ca 600 aktier som utgör 5% av min portfölj. Känner mig osäker på att hänga på nyemissionen. Vad tror du om aktien på lång sikt?
Marcus: Efter några år av förluster och nu missade prognoser och nyemission kan det kanske vara läge att undvika Geveko-aktien.

Nisse
: Vad är privata affärers syn på Epicept, kortsikt samt långsikt. Rekommenderar ni Köp eller ställer ni er neutrala alt sälj.
Marcus: Privata Affärer är neutrala till Epicept. Aktien påminner om en lottsedel.

aron
: hej marcos jag har köpt finger print och jag har vinst på 20% är det dags att sälja eller tack MVH aron
Marcus: Hej! Ja, det tycker jag. På kort sikt kan vad som helst hända med aktiekursen, och på lång sikt blir det tufft för bolaget.

Marie
: Hej! Kan man sälja en aktie efter Årsstämman och ändå få utdelning eller är det av- stämmningsdag som gäller för försäljning?
Marcus: Hej! Så länge du är ägare tre bankdagar innan avstämningsdagen är du med i ägarregistret på avstämningsdagen och då får du utdelning. Men dessa datum brukar sammanfalla med årsstämman.

rebeca
: hoppas att kunna få svar denna vecka vad du anser ang långsiktigt placering i ruric och hur går det till att placera i soja bönor. tack på förhand
Marcus: Ruric kan kanske bli nåt på sikt, men risken är skyhög och bolagets historik är oroande. Sojabönor kan du placera i om du hittar rätt certifikat eller termin.

Hans
: Vad tror du om SCA på några års sikt ?
Marcus: Det blir säkert bra. SCA är ett bra bolag i grunden.

Tomas
: Hej! Vilken bra service ni har här på Privata affärer! Jag funderar på att börja handla med valutor. Känner du till eToro? Kan du rekommendera dem eller något annan annan valutamäklare? Har de svenska bankerna annars något som är intressant? Mvh Tomas
Marcus: Hej! Jag skrev en artikel i PA nr 2 där jag uppmanade läsarna att strunta i valutaeffekter... Men om du tror dig kunna tjäna pengar på det kanske svåraste tillgångsslaget önskar jag dig lycka till. eToro har jag aldrig hört talas om.

mats andersson
: jag har mina aktier och fonder i en depå i en svensk bank. Kan jag flytta över dem i en depå i en utländsk bank inom EU och göra mina affärer därifrån?
Marcus: Troligen, men det lär väl inte vara nödvändigt?!

Mille
: Securitas eller Loomis ??
Marcus: Bägge är bra, men måste jag välja skulle jag ta Securitas.

Olle
: Hej! Vad tror du om Boliden på kort/lång sikt? Autoliv, fortsätter den gå som tåget?
Marcus: Hej! Boliden har goda chanser på sikt. Autoliv kan kanske gå som tåget ett tag till, men deras beroende av bilbranschen höjer risken på sikt.

peter z
: Omx30 börjar bli övervärderad känns som en rekyl inom kort. Hur mycket blir rekylen 5,10,20%! Bästa aktien 2010?
Marcus: Rekylen kan det mycket väl bli. Men hur stor den blir är skrivet i stjärnorna. Med tanke på börsens uppåtgående trend är 5-10 procent det mest sannolika.

Sven
: Hej Marcus vad tror du om Bure aktien?
Marcus: Hej! Den tror jag ganska bra om.

Glenn
: Vad anser du om MTG på kort sikt?
Marcus: Imponerande uppåtgående trend i den aktien. Frågan är bara hur länge den håller i sig. Långsiktiga kan behålla aktien, men kortsiktiga bör nog närma sig säljknappen med avtryckarfingret.

Niklas
: Hej! Jag hade tänkt satsa långsiktigt 200-400 000 kr på er Högavkastarportfölj 2010/2011, men ser att kurserna rört sig uppåt mycker den senaste månaden. Kanske läge att invänta rekyl?
Marcus: Hej! Det kan det kanske vara, men den kortsiktiga tajmningen är svår. En idé är att köp lite nu, och lite mer senare.

Aktienovisen
: Hej! Har 25 HM-aktier med ca 200 kr vinst per aktie. Ska jag sälja? Sitter också med flera tusen nästan värdelösa Hebi Healthcare aktier. Kan man sälja de och då kvitta vinsten på nåt sätt?
Marcus: Hej! Om du behöver pengarna inom ett år kan du börja fundera på att sälja H&M, men för långsiktiga finns det ingen fundamental anledning att sälja. Som du kan läsa på http://www.privataaffarer.se/skatt/200911/sa-gor-du-med-aktierna/index.xml handlas Hebi på Mangoldlistan på http://www.mangold.se/mglistan/mg_listan.php Så visst kan du sälja Hebiskräpet.

Liselotte
: Varför är så många positiva till Statoil? Den har stått och stampat i ett halvår...
Marcus: Risken är relativt låg för att vara ett oljebolag och direktavkastningen är hög. Men för kortsiktiga spekulanter är aktien rätt trist, ja.

Hans
: Köpa aktier är lätt, sälja litet svårare beslutsmässigt. Sätter du själv en målkurs för försäljning eller hur resonerar du ?
Marcus: Nej, jag behåller aktierna så länge bolaget går bra. Såvida inte aktien börjar väga för tungt i portföljen, eller jag tänker om och slutar tro på bolaget, för då säljer jag.

Hans
: Astra Zenica har ju haft kursnedgång ett tag. Jag köper dock,Synpunkter ?
Marcus: Billig aktie, även om det är välförtjänt. Bra kassako, men någon långsiktig kursraket blir det nog inte.

Niels
: Micronic berättade i dag att de ska göra en nyemission. Ska jag hänga med och teckna mig?
Marcus: Om du tror på bolaget är det nog lika bra att hänga med på nyemissionen.

Lars
: Våga man går in volvo i ett års sikt. Är BE Group köpvärd fortförande?
Marcus: Det mesta verkar vara inräknat i Volvos aktiekurs, i alla fall sett på ett år. Ingen aktie att springa benen av sig i varje fall. BE Group är ett hyfsat bolag, men jag tror dem har det rätt tufft just nu.

christer
: Vad tror du om Skanska? Anläggningsbranschen bör väl ta fart nu internationellt och då bör Skanska ligga bra till, dessutom är utdelningen attraktiv!
Marcus: Skanska är en bra basaktie, så satsa på dem om du tror på byggbranschen.

Janne
: vad tror du om ericsson
Marcus: Inget fynd.

Göran
: Hej. Vad tror du om Indutrade på kort eller lång sikt ?
Marcus: Hej! Indutrade är ett fint bolag. Lär utvecklas och förbättra resultatet under de kommande åren.

Erik
: Är det vettigt att ta ut Robur fonder, skatt för värdeökningen och köpa aktier i investmentbolag å mina barn för att undvika avgifter. Barnen är 15 o 17 år?
Marcus: Ja, om inte annat för att jäklas med Robur! :-) Men blir det nedgång på börsen sen du köpt investmentbolagen känns det lite surt kortsiktigt kanske, men annars lönar det sig troligen i längden att ha aktier i bra investmentbolag framför indexslickande dyra Roburfonder.

Liselotte
: Tror du att den ynka lilla räntehöjningen vi väntar till sommaren verkligen kommer att ha stor negativ effekt på börsen? Eller kommer rekylen av andra skäl?
Marcus: Det blir troligen av andra skäl i så fall.

Max
: Hej! Min fru är totalt ointresserad av aktier, fonder etc. och låter alla sina pengar stå kvar på sitt lönekonto. Har du något tips på en bra investering som är "trygg", stabil och ändå har en hög direktavkastning. Vilken aktie/aktier skulle du själv investera ca 65 000 kr i om du vill sova gott om natten men ändå få högre avkastning än dagens bankränta? :-)
Marcus: Hej! Jag skulle i så fall välja Fortum eller Statoil.

Åke
: Jag har en aktieportfölj av svenska aktier värd ca 3 MSEK, varav ca 1 MSEK är obeskattade vinster (latent skatt 30%). Jag funderar på att öppna en kapitalförsäkring med skatt ca 1%. Under vilka förutsättningar är det motiverat att sälja av aktieportföljen, betala skatten och i stället köpa aktier för kvarvarande belopp och lägga in i kapitalförsäkringen?
Marcus: Om du är långsiktig och köper aktier i bolag med hög utdelning (som blir skattefri i kapitalförsäkring) är det motiverat. Om du är aktiv och tror dig få en massa vinsthemtagningar då och då är det också motiverat.

Bengt
: Finns det någon bra "aktieportfölj" att lägga upp? Om man har aktier, fonder, premieobligationer kan man inte lägga upp premieobligationer hos Privata affärer t ex. Jag söker den optimala "portföljen" där man kan lägga in värdepapper till anskaffningsvärde och sedan få dem uppdaterade dagligen till marknadskurs?
Marcus: Jag tror inte det finns någon optimalare portföljtjänst än Privata Affärers... ;-) Marknadsvärdet på obligationer kan vara osäkert, svårt att få fram, lite beroende på handeln.

Liselotte
: Du behöver inte svara på detta men din chatt är så kul och intressant!
Marcus: Tack så mycket! Dessutom är det ju skönt att jag inte behöver svara... :-)

Jocke
: Countermine Tech droppar 16% idag och är nere på 0,11 SEK. Kan det vara läga ett gå in nu om man vill ha en högriskare i portföljen?
Marcus: Ja om du tror på bolaget, vilket inte jag gör.

Camilla
: Har Ericsson sen säkert 10-15 år sedan - borde jag sälja nu, trots att jag inte behöver pengarna, men placera i något annat kanske?
Marcus: Det är ingen fara på taket i Ericsson, men det är kanske ingen enorm långsiktig uppsida.

Johnny
: Har köpta Astrazenecaaktieroch räknade med utdelning 29 aprl men fick utdelning för några veckor sedan så jag har förstått att utdelningen är 2-delad, vet du när nästa avstämningsdag för utdelning är och hur mycket utdelningen per aktie blir då ?
Marcus: De har en utdelning om hösten och en om våren, en utdelning per halvår alltså.

Per Hermansson
: Hej Marcus vad tror du om glycorex.
Marcus: Hej! Spännande på sikt.

moderator: Tyvärr hinner vi inte med fler frågor i dag! Nästa vecka blir det ingen aktiechatt eftersom det är långfredag. Vi är tillbaka fredag den 9 april.
 
PRIVATA AFFÄRER