Hernhag tipsar om ett par chansaktier i chatten

Hernhag tipsar om ett par chansaktier i chatten

Publicerad 2016-02-26 11:06:00

Chatt I fredagens chatt förklarade Marcus Hernhag vad han tror har hänt i Tobii när flera stora investerare säljer vid samma tidpunkt. Marcus tipsade även om ett par chansaktier. 

Simläraren: Hallå Marcus! Hur kommer det sig att flera stora investerare säljer sina poster samtidigt i Tobii? Känns oroligt.                          Marcus: Hej! De har nog snackat inop sig för att mäklarna ska kunna hitta köpare av lämplig storlek. De som varit med länge i Tobii hade en hel de vinster att ta hem efter tidigare uppgångar och det ska ju dröja några år innan hela bolaget blir lönsamt. Antagligen ha den så kallade inlåsningstiden efter börsintroduktionen löpt ut för storägarna så de kan sälja först nu. Med det sagt är det ändå inget bra tecken att storägare och insiders säljer. Risken känns lite högre nu, men potentialen kvarstår.

Divor: Tjena, hur ser du på potentialen för Tobii? Har ju gått ner en hel del trots många fina kommunicerade samarbeten. Skulle du kalla det för en lottsedel?
Marcus: Hej! Jag skulle kalla det för en bra chansaktie. Lottsedlar är enproduktsbolag utan försäljning, etc. 

Yordanka: Hej Marcus, tack för råd & svar! Sobi kom med till synes bra rapport i morse men börsen ratade aktien. Vad är dina tankar kring det? Kan Sobi vara ett fyndaktie i dagsläget? Tack!
Marcus: Hej! Ja, det kan de vara, även om det inte är något lätt bolag att räkna på. Det kan bli fler kursbesvikelser, innan det rycker till uppåt. 

Emma: Hej! Många tror att Sobi kommer att köpas upp, och även du har nämnt detta. Vad tror du om tidsperspektivet inom tre månader eller tre år? Vad tror du om att gå in i Sobi alternativt Karo Bio nu? Tack för chatten!
Marcus: Hej! Det lär nog dröja minst ett till två år. Normalt brukar säljarna vilja se genombrottet för sin produkt först och köparna brukar då vara beredda att betala lite mer än innan man verkligen vet att produkten blir en kassako. Sobis försäljning ska enligt förhoppningarna ta fart de kommande åren...

Diana: Hej Marcus – trevligt med fredag igen! Behöver dina råd: äger sedan länge aktier i Pricer och HiQ – har förlust i Pricer och hyfsad vinst i HiQ, men dessa aktier står och stampar. Tycker HiQ är lågt värderat med tanke på stabila utdelningar. Skulle dock gärna se att även värdet skulle röra på sig uppåt. Vad anser du om dessa två papper? Ha en fin fredag!
Marcus: Hej! HiQ gillar jag då det är ett riktigt bra IT-konsultbolag. Kursen är ju upp på både ett och tre års sikt plus att direktavkastningen är hög – det får du vara nöjd med. Pricers kurs gör "dödsryck" ibland :-) men efter alla dessa år är det ingen given aktie direkt.

Kicki: Hej. Vad har hänt med ICA-gruppen ? Ska jag sälja eller avvakta? Läser din bok och söker efter ordet "uppvikt", vad menas med det? Hoppas på svar denna gång.
Marcus: Hej! ICA fungerar fortsatt bra på lång sikt, även om man möter en hel del priskonkurrens. ICA Sverige tappade marknadsandelar andra halvåret ifjol. Uppvikt? Att vikta upp betyder att du ökar ditt innehav så det väger tyngre i din portfölj.

Hej! Hur står det egentligen till med STILLFRONT? Den har ju backat kraftigt på senare tid.
Marcus: Hej! Det är en chanskaktie och den är volatil, alltså svängig. Kommer vinsterna i år borde aktien återhämta sig.

Mats Andersson: Hej! I din bok betonar du betydelsen av en strategi Jag har slaviskt följt denna uppmaning men ej med så gott resultat. Utveckla gärna ditt resonemang utifrån dagens börsvärde. Nybörjaren med gott makroekonomiska tänkt.
Marcus: Hej! Strategin ska vara anspassad efter dig och helt långsiktig. Vi har alla tappat en del sett till marknadsvärdena då börsen vände ned ifjol. Däremot har de flesta bolag behållit eller höjt utdelningarna. Fokusera på det och gilla kursnedgångarna. Sett över flera år lönar sig en bra strategi. Sen kan jag inte veta exakt vilken strategi just du mår bäst av.

Nyfiken man: Hej Marcus! Jag har en grund i fonder (som inte ska blandas med detta).Vill bygga upp en annan portfölj, lite mera chans, till exempel aktier, warranter, köp- och säljoptioner. Vart ska man vända sig för att få lite hjälp att komma igång? För det finns ju såna mängder av warranter, optioner. Inte lätt att läsa och fatta det själv. Skillnad mot förr med köp- och säljoptioner. Jag gjorde mycket på dem.                       Marcus: Hej! Optioner betyder mer trading eller att du ställer ut rätt sorts optioner i aktier du redan äger. Det finns kurser att gå också. Warranter och optioner är inget jag kan särskilt bra. 

Jan-Erik: Hej! Jag hörde dig på EFN. Ditt inlägg om att låga räntor är en megatrend. Du kan väl utveckla det! Jag är även beredd att hålla med. Marcus: Hej! Ända sedan början av 00-talet har inflationen legat kring nollan eller strax däröver, under 2 procentsmålet. Undantaget ett till två år 2007-2008, precis före finanskrisen när oljan var 140 dollar hög. Global handel och IT skapar prispress överallt.

Gusten: Tjena! Är det läge att gå in i Hufvudstaden eller Castellum just nu? För dyrt? Vilken hade du valt? Trevlig helg! 

Marcus: Hej jag föredrar själv Castellum som brukar ha lite högre direktavkastning. De har också lite högre belåning och därmed hävstång i verksamheten, vilket borde löna sig långsiktigt så länge fastighetsmarknaden är bra. Aktierna hade gärna fått rekylera ned innan köp nu. 

Gunilla: Hej! Trots bra utdelningar i sikte hos många börsbolag, till exempel Handelsbanken A, stiger inte kurserna nämnvärt (de dagar kurserna stiger och inte sjunker...). Har varit med och sparat i aktier sedan tidigt 80-tal och aldrig varit med om något liknande! Vilka är dina tankar om fenomenet?
Marcus: Hej! Marknaden fokuserar mot annat än årets utdelning. Mycket kortsiktigt kapital oroar sig för negativa räntor, europeiska derivat och kreditexponering mot oljebranschen, etc.

Ronnie: Tjena! Läser ofta din chatt, och i förra veckan togs PA Resources upp. Jag är en av dem som missat att sälja före den 15 januari. Du sa att man kan sälja dem till närstående för 1öre. Jag har ringt min bank och de vet inte hur jag ska göra. Kan du tipsa om hur jag bär mig åt? Tror många med mig hade varit tacksamma för svar. Stort tack på förhand.
Marcus: Hej! Märkligt att banken inte känner till hur du säljer aktier. Du behöver en avräkningsnota och den ska banken skicka till Euroclear. Det som står här stämmer nog fortfarande: http://www.privataaffarer.se/borsguiden/sa-saljer-du-aktier-inom-familjen-146503. Kanske har din bank/mäklarfirma en viss blankett som du ska ha som avräkningsnota.

AGA: Hello och tack för bra chatt! När det gäller banker och oljekrisen, vilken av de stora svenska bankerna är mest utsatt med tanke på kreditförluster om oljeserviceföretagen börjar gå i konkurs? Nordea? Tacksam också att få höra vad du tycker om Skandiabanken-Norge. Marcus: Hej! Nordea har nog mest exponering mot oljesektorn, ja. Troligen är den överkomlig, alltså ganska begränsad jämfört med alla andra branscher. Många oljebolag lär överleva dessutom. Skandiabanken-Norge har jag inte koll på tyvärr.

Alexander: Hej! Tack för en grym chatt, följer dig på twitter och har även läst din bok. Du är verkligen en förebild för mig och många andra. Min portfölj består utav flera högutdelare för att ständigt ge mig stabilt kassaflöde att fylla på med nya aktier, men jag behöver några DividentGrowth som ska utgöra huvuddelen av mitt innehav. Nu till min fråga. Funderar på Castellum, H&M, Starbucks, Ework och ICA ska utgöra DividentGrowth? Vad skulle jag lämpligtvis behöva komplettera eller ta bort? Tack på förhand.
Marcus: Hej! Trevligt att du läst min bok! Castellum är nog den aktien av dem du nämner som har högst sannolikhet för fortsatt god utdelningstillväxt. H&M har legat stilla med utdelningen ett par år nu. Ework kan fortsätta höja, Starbucks kan jag inte så bra men deras fem år av höjningar borde fortsätta. Bra val i det stora hela.

Jonas: Utvecklingen i Iran känns spännande för investeringar men troligtvis med en hög risk. När och hur kommer jag som småsparare kunna satsa slantar där?
Marcus: Iran lär ingå i frontierfonder inom något år. En renodlad Iranfond från till exempel Tundra fonder kanske dröjer längre.

Lrsa: Håller på och ser över alla mina innehav av fonder och aktier. Vad anser du om följande upplägg: En bra långsiktig portfölj kan vara att köpa och behålla till exempel Investor, Industrivärden, Latour, Lundberg, Spiltan (med lite lägre vikt på grund av mindre likviditet och stor exponering mot Paradox) och Berkshire Hathaway. Investor och Industrivärden ger exponering mot de allra största svenska företagen som historiskt varit framgångsrika, Lundbergs ger även en exponering mot stora fastighetsbestånd och Latour samt Spiltan innehåller många onoterade bolag. Berkshire ger exponering mot några av USA:s mest framgångrika bolag, är världens största försäkringbolag och har extremt låga förvaltningskostnader.
Marcus: Det låter som en bra strategi!

L: Affärsvärlden kom nyligen ut med en rekommendation för Camurus. Tänkte plocka på mig den. Några tankar kring bolaget?
Marcus: En bra chansaktie. Spännande produkt.

Christer: Hej! Vad tror du om Next Biometric Group? En konkurrent till Fingerprint men med en svag utveckling och jag ligger nu på minus 30 procent. Något att hoppas på?
Marcus: Hej! Next ligger långt efter Fingerprint och är rena lottsedeln. Tveksamt om det är värt att vara långsiktig i Next.

Tommy: Hej, har Investor och undrar hur aktien påverkas av att Sobis kurs har en stark och positiv utveckling?
Marcus: Hej! Investors aktie påverkas inte alls av Sobi, som är ett alldeles för litet innehav i det stora investmentbolagets portföljer.

Privata Affärer