Carnegie sänker till sälj

Datum: 2017-09-20 10:00

STOCKHOLM (Direkt) Hög värdering, den senaste tidens svaga försäljningsutveckling, svårigheten att lyckas utanför Norden och en växande oro för övergången till e-handel.

Det ligger bakom Carnegies mer pessimistiska syn på Clas Ohlson och som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på onsdagsmorgonen sänker investmentbanken sin rekommendation för Clas Ohlson till sälj (behåll) och justerar samtidigt ner riktkursen till 140 kronor (150).

Enligt Carnegie har Clas Ohlsons butiksbestånd ökat med 153 procent de senaste tio åren samtidigt som vinsten bara ökat med 8 procent.

"Butiksstängningar i Storbritannien och gynnsamma valutakurser har på senare tid lyft resultatet, men en mättad nordisk marknad och en tilltagande övergång till e-handel kan leda till att den senaste tidens minskning av kundtrafik i butikerna accelererar samtidigt som det krävs ökade investeringar för att stärka onlineerbjudandet", skriver Carnegie.

Efter en stark period 2014-2016 har Clas Ohlsons jämförbara försäljning utvecklats negativt de senaste åtta månaderna. Bolaget förklarar tappet bland annat med minskad kundtrafik och svag försäljning av säsongsvaror.

"Vi fruktar att onlinekonkurrensen till slut kan ha börjat ta ut sin rätt, vilket är dåliga nyheter för en detaljhandlare som har 168 butiker enbart i Sverige och Norge", skriver Carnegie.

Kurs då rekommendationen gavs:
156 kr
Riktkurs:
140 kr

Rekommendation från: Carnegie

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser