Carnegie sänker till sälj

Datum: 2017-09-21 09:30

STOCKHOLM (Direkt) Carnegie hävdar att det finns en stor risk för att Ericsson måste sänka kostnaderna under flera år om bolaget inte kan hitta tillväxt, vilket knappast är förhållanden där uthållig resultattillväxt kan skapas.

"Vi ser också ett antal risker i aktien, inklusive en möjlig aktieemission och en potentiell stor bot från amerikanska myndigheter, såväl som avsevärda nedgraderingar i konsensus", skriver banken i en analys daterad på torsdagen.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat på torsdagen har Carnegie nedgraderat Ericsson till sälj, från tidigare behåll, och sänkt riktkursen till 39 kronor, ned från tidigare 53 kronor.

"Kortfattat, vi tror att utsikterna för Ericsson och dess aktiekurs är nedslående", skriver Carnegie om sin rekommendationssänkning.

Ericsson befinner sig i en svår position, betonar investmentbanken. Samtidigt som kunderna minskar sina investeringar tvingas bolaget till avsevärda omstruktureringar för att återuppliva sin svaga marginal, menar Carnegie.

Investmentbanken tror inte heller att introduktionen av 5G kommer att ge Ericsson den intäktsskjuts bolaget så illa behöver, eftersom det inte har lyckats leverera tillväxt i de föregående teknologigenerationerna.

Samtidigt skärps konkurrensläget då både Samsung och ZTE ser ut att vilja ta marknadsandelar aggressivt i 5G.

Carnegie har sänkt sina estimat för Ericssons justerade vinst per aktie med 51 procent för 2018 och med 31 procent för 2019.

Kurs då rekommendationen gavs:
44,54 kr
Riktkurs:
39 kr

Rekommendation från: Carnegie

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser