Carnegie sänker riktkursen

Datum: 2018-02-02 11:30

STOCKHOLM (Direkt) Fingerprint Cards måste satsa allt på nya vertikaler för att överleva - men det är inte säkert att biometribolaget har den bästa lösningen för smarta kort eftersom dess sensorer har en hög kostnadsstruktur och kräver betydande modifikationer för att hålla.

Det skriver Carnegie i en kommentar inför bokslutsrapporten den 9 februari, och sänker riktkursen från 12 till 9 kronor. Rekommendationen sälj upprepas.

Analyshuset tror inte heller att Fingerprints irissensorer har särskilt stor potential, givet marknadens fokus på ansiktsigenkänning efter att Apple har infört detta.

Vinstvarningen från Fingerprint den 25 januari bevisade enligt Carnegie dess tes om att mobiltillverkarnas tendens att placera fingersensorer på baksidan av telefonerna i stället för där fram och på sidan tynger marginalerna för FPC.

"Därutöver hämmas konkurrenskraften av allt fler infinity-displayer (skärmar som täcker hela framsidan av mobiltelefonen), eftersom FPC inte har någon lösning för in-display (sensorer som syns genom displayen)", skriver Carnegie och återger sedan diverse motvindsfaktorer såsom en mättad kinesisk marknad för smartphones som dämpar tillväxten, stigande komponentpriser, och minskande fingersensorpenetration på mobiler i lägre prislägen.

FPC anses dock göra bra ifrån sig vad gäller att sänka sin kostnadsbas, som tidigare var anpassad för tillväxt. Inför 2018 väntar sig Carnegie att rörelseresultatet på 154 miljoner kronor 2017 minskar till 130 miljoner (2016: 2.613), men för 2019 spår analyshuset en ökning till 258 miljoner.

Fingerprint var ned 6 procent till 11:32 kronor efter drygt två timmars handel på fredagen.

Kurs då rekommendationen gavs:
12,06 kr
Riktkurs:
9 kr

Rekommendation från: Carnegie

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser