Carnegie sänker riktkursen

Datum: 2017-12-15 16:00

Sälj

H&M B

STOCKHOLM (Direkt) Investmentbanken Carnegie fortsätter att sticka ut med sin låga riktkurs bland de svenska analytiker som följer H&M. Efter klädbolagets försäljningsbesvikelse på fredagen har Carnegie sänkt riktkursen med ytterligare 15 kronor till 150 och upprepat sin säljrekommendation.

Efter ett ras på nära 14 procent på fredagen noteras H&M-aktien till 173 kronor.

Även sett till det samlade analytikerkollektivet ligger Carnegie med sin nya riktkurs lägst tillsammans med Morgan Stanley som har haft 150 kronor sedan i somras.

Carnegie har sänkt sina estimat för H&M:s vinst per aktie med 7-12 procent för åren 2017-2019.

"Vi ser inget nära förestående slut för H&M:s försämrade försäljning och vi anser att ett beslut att stoppa, eller till och med reversera, den aggressiva butiksexpansionen borde ha kommit för länge sedan", heter det i analysen som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Carnegie pekar på att försäljningstappet i det fjärde kvartalet på 2 procent (i lokala valutor) utgör den första gången på minst två decennier som ett enskilt kvartal visat sjunkande försäljning.

"Vi bedömer att den jämförbara försäljningen i fysiska H&M-butiker föll med minst 11-12 procent, hämmad av en rejäl nedgång i kundtrafiken", skriver Carnegie.

Efter att ha sänkt sin rekommendation för H&M till sälj hösten 2016 har Carnegie justerat ner riktkursen successivt. Senast för två veckor sedan sänktes den med 10 kronor till 165 för att alltså på fredagen tas ner ytterligare 15 kronor.

Kurs då rekommendationen gavs:
200,3 kr
Riktkurs:
150 kr

Rekommendation från: Carnegie

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser