Carnegie sänker riktkurs

Datum: 2016-01-26 12:00

Behåll

Alfa Laval

STOCKHOLM (Direkt) Carnegie tror att Alfa Lavals orderingång i år, 2016, kommer att pressas av svag efterfrågan på containerfartyg, i kölvattnet av förluster för många containerrederier.

Det framgår av en analys publicerad på tisdagen, där Carnegie upprepar rekommendationen behåll och sänker riktkursen till 135 från 140 kronor för verkstadskoncernen som i skrivande stund handlas kring 142 kronor på Stockholmsbörsen.

Containeroperatörerna, skriver Carnegie, tyngs fortsatt av låga fraktpriser. Containerefterfrågan steg med bara 1,1 procent 2015, vilket tillsammans med stora kapacitetsökningar hos rederierna, 8,5 procent, gör att raterna inte går upp.

Detta har gjort att de tio största containerrederierna i genomsnitt rapporterade negativa rörelsemarginaler under det tredje kvartalet 2015, och under det fjärde kvartalet har raterna backat ytterligare.

Under 2015 stod containerfartyg för 17 procent av de globala fartygsbeställningarna, men kategorin är mer viktig än så för Alfa Laval, enligt Carnegie.

Inför bokslutsrapporten på tisdag spår Carnegie en orderingång på 9.090 miljoner kronor, vilket skulle utgöra en organisk minskning på 15 procent, under det fjärde kvartalet.

Ett utsiktsutlåtande om lägre sekventiell efterfrågan under innevarande kvartal väntas vidare, delvis på grund av säsongsmönstret och delvis på grund av nämnda svaga underliggande efterfrågan inom marin. Dessutom faller investeringarna i olje- och gasbranschen på numera känt manér.

Enligt SME Direkt väntas orderingången landa på 9.211 miljoner kronor (10.509) när Alfa Laval publicerar sitt bokslut klockan 7.30 den 2 februari.

Kurs då rekommendationen gavs:
142 kr
Riktkurs:
135 kr

Rekommendation från: Carnegie

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser