Carnegie rekommenderar köp

Datum: 2014-04-23 13:30

STOCKHOLM (Direkt) Carnegie har försett bioteknikaktien Active Biotech med en kortsiktig köprekommendation, en så kallad "trading buy". Banken ser en möjlighet för att det europeiska läkemedelverket EMA kommer med ett omprövningsbeslut nu på fredag gällande ms-projektet laquinimod.

Det framgår av en kommentar från Carnegie.

Banken tror visserligen att sannolikheten för en positiv rekommendation från EMA:s expertpanel är låg, men menar samtidigt att riskersättningen inför ett eventuellt EMA-beslut är mycket bra och tror att Active-aktien skulle kunna dubblas vid ett positivt utfall.

Carnegies ordinära rekommendation är samtidigt behåll.

Apropå att laquinimod, eller Nerventra, omnämns i det europeiska läkemedelsverkets EMA:s mötesdagordning för omprövningsprocedur under innevarande vecka kommenterar Active Biotechs vd Tomas Leandersson så här:

"Det är inte så konstigt att vi är på agendan eftersom vi har begärt en omprövning. Det kan man nog förvänta sig att vi kommer att vara på varje möte tills beslut är fattat. Vad CHMP (EMA:s expertpanel; red:s anmärkning) kommer att diskutera just vid detta möte är dock oklart", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Är det troligt att EMA skulle kunna komma med ett nytt laquinimod besked redan denna vecka?

"Jag vill inte kommentera laquinimod-projektet. Men baserat på tidigare omprövningshistorik finner jag det dock osannolikt", fortsätter Tomas Leandersson.

En taleskvinna för EMA uppger för Direkt på onsdagen att EMA kommer att publicera sina rekommendationer kring klockan 16 svensk tid på fredag då veckomötet förskjutits på grund av påskledigheten.

Hon kan dock inte kommentera huruvida ett omprövningsbeslut för laquinimod är att vänta under den sena fredagseftermiddagen.

I januari i år fick laquinimod nobben av EMA:s expertpanel CHMP. Panelen rekommenderade inte ett marknadsgodkännande inom EU vilket fick Active Biotech-aktien att falla handlöst.

Laquinimod är sedan tidigare utlicensierat till israeliska Teva.

Vid 13.10-tiden på onsdagen hade bioteknikaktien stigit nästan 6 procent till drygt 34 kronor.

Kurs då rekommendationen gavs:
32,4 kr

Rekommendation från: Carnegie

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser