Buffett bottenfiskar på börsen Foto: Shuji Kajiyama /AP-TT

Buffett bottenfiskar på börsen

Publicerad 2016-02-03 15:54:00

Buffett Det fallande oljepriset har fått många aktier i energisektorn att falla rejält de senaste månaderna. Det är något som finanslegendaren Warren Buffett passat på att utnyttja genom att köpa på sig billiga aktier.

Häng med till Omaha och se Warren Buffett live:

Du har väl inte missat att Privata Affärer anordnar en läsarresa till Berkshire Hathaways årsstämma i Omaha, Nebraska?

Där får du uppleva finansgeniet Warren Buffett och hans partner Charlie Munger live på scenen.

Läs mer om resan här.

Buffett har den senaste tiden bedrivit bottenfiske i det amerikanska bolaget Phillips 66. Bolaget är något av en energijätte som bland annat raffinerar, transporterar och distribuerar petroleum- och gasprodukter.

Aktien toppade i mitten av november då den kostade runt 94 dollar. Samtidigt kostade ett fat WTI-olja fortfarande en bit över 40 dollar per fat.

Men i takt med att oljepriset fallit så har även Phillips 66 aktie vänt söderut och har stundtals handlats runt 75 dollar vilket motsvarar en nedgång på 25 procent jämfört med toppen i november.

Nedgången har dock fått Warren Buffett att agera. I mitten av januari började hans investmentbolag Berkshire Hathaway fylla på portföljen med Phillips 66.

Sedan dess har köpen fortsatt och så sent som i förra veckan köpte Berkshire aktier för 200 miljoner dollar i bolaget för mellan 77 och 79 dollar. Tillsammans med tidigare innehav äger Berkshire nu drygt 13 procent av energijätten, rapporterar CNBC.

Phillips 66 senaste kvartalsrapport som nyligen blev offentlig visade att bolagets visserligen fortsätter att gå med vinst. Men vinsten sjönk 43 procent jämfört med samma kvartal året innan. Resultatet tyngdes bland annat av nedskrivningar på grund av låga energipriser.

Men tittar man bortom nedskrivningarna var faktiskt Phillips 66:s resultat bättre än vad analytikerna förväntade sig och uppenbarligen ser Warren Buffett potential i bolaget.

Magnus Gustavsson