Börsens mest prisvärda fastighetsbolag

Börsens mest prisvärda fastighetsbolag

Publicerad 2014-05-12 12:22:00

Krönika Svenska fastighetsbolag är välskötta men värderas högt i ett historiskt perspektiv. Privata Affärers Marcus Hernhag har dock hittat tre aktier som inte är allt för dyra och lockar med skaplig direktavkastning.

När jag var ung på det glada 00-talet handlades fastighetsbolagen med i regel 20-30 procents substansrabatt. De senaste åren har det svängt och nu får vi istället betala premiumkurser för många fastighetsaktier. 

Jag pratar här i första hand om aktiekursen i förhållande till det egna kapitalet. Det fastighetsbolagen brukar kalla substansvärde är det egna kapitalet plus uppskjutna skatter. Varje fastighet ligger i regel i ett eget aktiebolag och med nuvarande skatteregler går det att rulla vinstskatt framför sig genom att bara köpa eller sälja dessa dotterbolag och undvika direktägda fastigheter.

Oavsett värderas hela fastighetssektorn högre i dag än vad den gjorde under många år. Utifrån analytikernas uppgifter i databasen Factset är det bara fyra bolag som handlas med rabatt på årets prognostiserade egna kapital: Corem, Klövern, Kungsleden och Tribona.

Balder må sedan botten 2008 ha en fin stigande trend för det egna kapitalet, men nu är aktien dyr. Det egna kapitalet var den 31 mars 54 kr per aktie och substansen 63,41 kr. Börskursen är 85 kr, vilket innebär en premie på 57 procent respektive 34 procent. Hyresfastigheter må vara trygga och bolaget expansivt och välskött, men värderingen ställer höga krav.

Å andra sidan talar mycket för fortsatt låga räntor och bra förutsättningar för fastighetsbranschen så det behöver inte vara något allmänt säljläge. Dessutom sägs de svenska fastighetsbolagen i allmänhet vara välskötta även internationellt jämfört.

Tre bra fastighetsbolag med aktier som inte är alltför dyrt värderade men som ger skaplig direktavkastning och har riktigt bra utdelningshistorik är Castellum, Hufvudstaden och Wihlborgs.

Marcus Hernhag

Följ de aktuella aktierna här

Balder B

Klövern

Hufvudstaden A

Wihlborgs

Castellum

Kungsleden

Tribona

Corem Property Group A