Börsens billigaste aktier Foto: Annika af Klercker/TT

Börsens billigaste aktier

Publicerad 2014-08-19 12:25:00

Analys Det finns en spännande uppsida i konsultbolaget som toppar listan. Spana in aktierna på Stockholmsbörsen med lägst p/e-tal just nu.

Aktier kan värderas på många olika sätt och p/e-talet är ett av de vanliga nyckeltalen. I varje nummer av Privata Affärer och Placeringsguiden har vi en uppdaterad topplista över aktierna med lägst p/e-tal räknat på prognoserna för 2014 års resultat. Detta utifrån det analytikerna rapporterar in till databasen Factset.

Lägsta vinstmultipeln på börsen har teknikkonsulten Semcon, som handlas till 6,4 gånger den förväntade årsvinsten. Konsultbranschen höjer lätt vinsten i medgång, men tappar lika lätt i motgång. Marginalerna är relativt låga och Semcons resultat har historiskt pendlat kraftigt.

Efter förluståren 2009 och 2010 har bolaget visat hög vinst per aktie, vilket ger lågt p/e-tal. I år har risken visat vad den kan innebära. Under andra kvartalet rasade resultatet från fjolårets 1,18 kr per aktie till 0,04 kr per aktie. Orsaken var svag beläggning och kostnader för omstruktureringar.

Även enskilda stora order får resultatet att svänga från en tid till en annan. Särskilt högt p/e-tal kommer därför Semcon aldrig att få, men då branschkollegor värderas mycket högre finns det en spännande uppsida i aktien. Försäljningen stiger och Semcon ser ljust på årets andra halvår. Kan du bara tajma svängningarna i kursen någorlunda är det en spännande chans.

Det gäller även andra bolag med till synes låg värdering. Men även för till exempel Eniro är risken minst lika hög som chansen. Kursen har bara under det senaste året i runda slängar rört sig från 18 kr till 65 kr och sedan ner till drygt 18 kr igen.

Det finns ofta en eller flera anledningar till att p/e-tal är låga, så värdeinvesterare får se upp för så kallade värdefällor.

Aktie P/e-tal 2014 Verksamhet
Semcom 6,4 Teknisk konsult
Eniro 6,8 IT-bolag
Tethys Oil 6,9 Oljebolag
Klövern 8,3 Fastigheter
Rottneros 8,5 Pappersmassa
Kungsleden 9 Fastigheter
Cybercom  9,1 IT-konsult
MSC Konsult 9,1 IT-konsult
Lucara Diamond 9,3 Diamantgruvor
Note 9,5 Industri

Marcus Hernhag

Följ de aktuella aktierna här

Eniro

Semcon