Handel runt nollstrecket på helglugn börs Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handel runt nollstrecket på helglugn börs

Publicerad 2016-05-30 14:25:00

Börsen Lugnet fortsatte på Stockholmsbörsen som på måndagseftermiddagen noterades kring nollan och det speglade i stort utvecklingen på Europabörserna.

Stängda marknader i London och New York samt frånvaro av kursdrivande nyheter dämpade aktiviteten.

Storbolagsindexet OMXS30 var strax efter klockan 14 ned 0,2 procent till noteringen 1.374. Volymen på 3,7 miljarder kr var drygt 50 procent lägre jämfört med snittet för de senaste 30 handelsdagarna.

Mest omsatt i det svenska storbolagsindexet var SSAB A med drygt 4,7 miljarder kr, klart mer än tvåan Fingerprint Cards med 3,6 miljarder. Aktien backade beskedliga 1,2 procent, justerat för avskiljda rätter, och utvecklades således i linje med närbesläktade Arcleor och Thyssenkrupp. Trolig orsak till det höga intresset i det svenska stålbolaget, var att aktien handlades utan rätt till att delta i nyemissionen.

För marknaden i stort syntes en marginell positiv övervikt för defensiva aktier med Telia, Tele2 och Securitas på plus. Största indexbidragare i punkter räknat var dock Nokia som steg nära 1 procent, vilket betyder att aktien är upp sex av de senaste sju handelsdagarna.

SCA retirerade 0,2 procent. Bolagets kartellböter i Sydafrika har stigit från 100 miljoner kr till 170 miljoner kr.

Längre ned i börslistorna huserade Elekta med minus 0,6 procent, vilket var en återhämtning från morgonens minus 2 procent. SEB skriver i en analys att Elekta vann upphandlingen avseende utrustning till Nya Karolinska, på ett klart lägre offererat pris och inte på bättre kvalitet. Banken, som har en säljrekommendation på aktien, menar att konkurrenten Varians erbjudna produkter var överlägsna.

På First North fortsatte nykomlingen Clean Motion sin rusning med en kursuppgång på 49 procent, vilket betyder plus 125 procent jämfört med noteringskursen. Bolaget, som utvecklar eldrivna fordon, har bland annat entreprenören Niklas Zennström i ägarlistan.

Opus stack också ut i det stillsamma börsklimatet med en uppgång om nära 3 procent, vilket var den tionde uppgångsdagen i följd av de senaste elva. För långsiktiga aktieägare var de dock föga tröst, då bilprovaren är ned cirka 44 procent de senaste tolv månaderna.

Avslutningsvis bidrog Börsveckans köprekommendationer till att lyfta Kopparbergs Bryggeri drygt 6 procent medan Rotternos avancerade 3 procent.