Kinaoron avtog under dagen Foto: Fredrik Persson

Kinaoron avtog under dagen

Publicerad 2016-01-07 08:52:00

Aktier Stockholmsbörsen föll tungt på torsdagen, sedan börserna i Fastlandskina än en gång stoppats efter kraftiga kursras. Fallet mildrades dock före börsstängningen.

Som värst var index ned i trakterna av 4,5 procent men de värsta rasen mildrades under dagens lopp. Beskedet från Kina om att börsernas automatiska stopp vid indexfall på 7 procent tas bort tolkades positivt av marknaden.

Råvaruaktier gick svagt, medan Swedish Match gick mot strömmen och steg efter börsnoteringsnyheter för ett intressebolag.

Vid stängning hade OMXS30 tappat 2,2 procent till 1.357. Omsättningen på Stockholmsbörsen var klart högre än normalt och vid dagens slut hade aktier för cirka 25,7 miljarder kr bytt ägare.

"Efter ECB:s presskonferens i början av december började en negativ trend. Vi har haft utländska säljare i Stockholm hela tiden och i dag betalar vi för att svenska börsen var stängd i går. Det är bara att vänta ut situationen, för om utländska investerare viktar om kan vi inte göra annat. OMXS30-bolagen har tagit mycket stryk vilket är ett tecken på att man sålt svenska aktier generellt", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Nedgången var bred, men i botten parkerade de råvarurelaterade aktierna. Allra mest bland storbolagen i OMXS30 backade Fingerprint Cards och Boliden, som båda backade med runt 8 procent. Ericsson, som fick en rekommendationssänkning till behåll från tidigare köp av Société Générale, tappade 2,6 procent.

Bland övriga aktier med stora nedgångar fanns inledningsvis också Lundin Petroleum, då oljan fortsatte pressas till de lägsta nivåerna på många år. Under eftermiddagens lopp hämtade sig dock oljepriset och vid stängning i Stockholm noterades Brentoljan till drygt 34 dollar fatet.

Autoliv, som har omkring en sjättedel av sin omsättning i Kina och därmed är kraftigt exponerat mot den uppblossade oron över landets tillväxtutsikter, backade nära 7 procent.

H&M tappade 1,5 procent och lyckades därmed gå bättre än index. Aktien har sedan 2008 haft en medioker vinsttillväxt och bolaget pressas av hårdnande konkurrens, skriver Svenska Dagladet i en analys av aktien. Tidningen utesluter dock inte att H&M kan komma åtminstone halvvägs tillbaka till sin historiska snittmarginal och rekommenderar därför köp av klädbjässens aktie.

Mot strömmen gick Swedish Match som stärktes 1,1 procent. Dess delägda cigarr- och piptobaksbolag, Scandinavian Tobacco Group, uppges vara redo för en börsnotering. Mer besked i frågan är att vänta på måndag i nästa vecka, enligt danska tidningen Jyllands-Posten.

SAS, som gynnas kraftigt av att företagets bränslekostnader faller i takt med råoljepriserna, lyfte 5,4 procent till 27:40 kronor. Sedan nyår har flygaktien stigit drygt 12 procent.

Även maskritartillverkaren Mycronic steg, med 5,7 procent. Bolaget har fått sin första order på ett så kallat Prexision-MMS-system. Priset på ett sådant system ligger normalt i spannet 14-17 miljoner dollar, men i detta fall något lägre då det enligt Mycronic är "den första ordern på ett fullt utvecklat mätsystem".

Direkt