2015 blev ett minusår för storbolagen Foto: Pi Frisk/SvD

2015 blev ett minusår för storbolagen

Publicerad 2015-12-30 09:06:00

Börsguiden Stockholmsbörsen tillbringade årets sista handelsdag på minus, och för storbolagsindex del kunde 2015 års börsutveckling därmed summeras till minus 1,2 procent.

Handeln var dock slagig mot slutet av dagen, när marknadsaktörerna positionerade sig inför det nya året.

Årets kursrusare Fingerprint hörde till dagens bäst presterande aktier med en 13-procentig uppgång, och aktien avslutade därmed börsåret i samma positiva anda som omgärdat den under de senaste tolv månaderna.

Storbolagsindexet OMXS30 noterades vid stängning ned 0,4 procent till nivån 1.447. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 12,9 miljarder kr, cirka 30 procent under genomsnittsvolymen för den senaste månaden.

Även Europabörserna slutade dagen på minus, med en nedgång för Euro Stoxx 50 på 0,6 procent.

Sett till året som helhet har riskviljan varit godare på många europeiska handelsplatser än i Stockholm. Franska CAC 40 och tyska DAX har exempelvis stigit knappt 10 procent under året, medan danska C20 Cap klättrat hela 29 procent.

En viktig faktor i marknaden har på den senaste tiden varit det volatila oljepriset. Efter stark utveckling på tisdagen vände priserna ned igen sent på tisdagskvällen i spåren av att data från American Petroleum Institute indikerat att råoljelagren i USA oväntat stigit under föregående vecka, något som bekräftades av officiell statistik på onsdagen. Prisfallen fortsatte under onsdagen, då WTI och Brent försvagades lite mer än 3 procent.

Lundin Petroleum positionerade sig mot botten av OMXS30:s indexlista, med en nedgång på 1,8 procent. Bolaget meddelade under morgonen att det borrat torrt i en brunn i Barents Hav.

Störst förlorare för dagen inom storbolagsindexet var dock MTG, som kommer ha förlorat sin plats i OMXS30 när handeln i Stockholm inleds nästa måndag. Aktien tappade 2,1 procent.

In i indexet kommer samtidigt årets snackisaktie Fingerprint Cards. Aktien, som i sedvanlig ordning var dagens mest omsatta, stärktes 13 procent till kursnivån 591 kr, och har därmed stigit nästan 1 600 procent under året som helhet. Största nettoköpare under dagen var Citigroup, följd av Deutsche Bank och Goldman Sachs.

En annan aktie som steg var Balder, stärkt av att Carnegie återupptagit bevakning av fastighetsbolaget med en köprekommendation och uppskruvad riktkurs till 275 kr. Aktien stärktes 4,6 procent, till kursen 209 kr.

Cybaero backade 4 procent, efter att på morgonen ha meddelat att leveransen av tre obemannade helikoptersystem till den kinesiska tullen senareläggs till i början av 2016. Leveransen skulle ha skett i slutet av 2015.

Under eftermiddagen framkom att oljeprospekteringsbolaget Dome Energys planerade samgående med amerikanska Pedevco inte blir av. Pedevco köper i stället det amerikanska oljebolaget GOM. När handeln återupptogs i Domes aktie, som var handelsstoppad större delen av eftermiddagen, steg kursen 1,5 procent, dock i mycket låg omsättning.

Direkt