Småbolagsaktier har inte hängt med i vårens börsuppgång Foto: istockphoto

Småbolagsaktier har inte hängt med i vårens börsuppgång

Publicerad 2017-05-18 15:40:00

Aktier Aktier i mindre bolag på den svenska marknaden har gått sämre än den bredare Stockholmsbörsen under de två senaste månaderna.

Det framgår om man jämför index för Nasdaq First North, Nordic Growth Market (NGM) och Aktietorget med SIX Portfolio Return Index som mäter avkastningen på hela Stockholmsbörsen inklusive de utdelningar som ofta skiljs av under våren.

I början av året gick alla de tre indexen med mindre bolag starkare än den bredare börsen, men sedan i mitten av mars har utvecklingen varit den motsatta med en relativt sett svagare utveckling för de mindre bolagen.

"Riskaptiten hos privatpersoner har sjunkit. Det ser man dels i aktiviteten och priserna på de listor du nämner, men det är också tydligt i IPO-marknaden. Där har vi ju ett gäng bolag som har kommit in och sjunkit ganska rejält de första handelsdagarna", säger Joakim Bornold, sparekonom vid Nordnet Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jag tror inte heller att man ska underskatta effekten av hur Fingerprint-aktien har gått - jättemånga var investerade där. Jag tror att det kan vara en riskaptitsdämpare också", tillägger sparekonomen.

Hos Nordnets kunder är det nu snarare allt mer handel i storbolag, enligt Joakim Bornold.

"Småbolagsmarknaden har varit glödhet under en ganska lång period och det är klart att någonstans måste den ta ett andrum. Storbolagen har halkat efter lite och man ser att de börjar gå allt bättre, vilket gör att de blir mer attraktiva att investera i", resonerar Nordnet-ekonomen.

Hur ser de globala kopplingarna ut? Bra utveckling för storbolag känner man ju igen som ett globalt tema.

"Ja. Fast kollar man på småbolagsmarknaden är det väldigt lokalt skulle jag säga. Motsvarande IPO-marknad finns ingen annanstans i Europa", hävdar han.

Bland den senaste tidens noteringar av nya bolag finns det några som har gått riktigt dåligt de första handelsdagarna. Som exempel kan Bambuser och Mantex på First North samt torsdagens debutant på NGM, Nexar, nämnas.

"Jag tror att vi går in i en period där man från att teckna allt blir mer selektiv och faktiskt funderar på vad det är man investerar i. Jag tror att den spekulativa vågen i nyemissioner, som också har dragit med sig aktivitet på småbolagslistorna, är över", uppger Joakim Bornold.

Ett antal bolag är på väg till börsen eller de mindre listorna. Blir det tuffare för dem nu?

"Tuffare kan det vara, men jag tror att ett bra bolag som är börsfähigt absolut kommer att kunna hitta kapital och gå in på börsen. Men bland chansaktier och de bolag där det finns mer frågetecken kommer det att bli svårare. Det tycker jag är bra, om jag ska vara ärlig - det är bara sunt att det blir så", säger han.

De tre senaste åren har indexen för mindre bolag sammantaget gått bättre än börsen som helhet, något som brukar ses som naturligt i ett stigande börsklimat med tanke på den större risk man som investerare i regel tar när man köper aktier i mindre, ibland ganska oprövade företag.

 

Bild: First North index jämfört med SIX Portfolio Return Index för Stockholmsbörsen

 

image

 

Källa: InfrontBild: Nordic Growth Markets index jämfört med SIX Portfolio Return Index för Stockholmsbörsen

image

 

Källa: Infront

Direkt