BofA/ML sänker rek

Datum: 2018-02-05 10:30

Underperform

Ericsson B

STOCKHOLM (Direkt) Ericsson behöver göra mycket mer omfattande åtgärder för att behålla marginaltrenden på rätt spår, menar Bank of America Merrill Lynch (Bofa/ML) efter att resultatet för det fjärde kvartalet varit en besvikelse.

"Fastän det syns tecken på strukturella förbättringar, visar sig vägen till återhämtning vara längre och mer komplicerad samtidigt som hittills uppnådda milstolpar utgör en besvikelse", skriver banken i en analys där Ericsson nedgraderas till underperform (köp), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på måndagen.

Riktkursen för Ericsson sänks samtidigt till 54 kronor, från tidigare 70 kronor.

Vid 10-tiden handlades Ericsson till 51:84 kronor, en nedgång med 3,6 procent för dagen.

Bofa/ML konstaterar att Ericsson visar begränsade förbättringar trots att bolaget är mer än halvvägs igenom tre av sina större marginalförbättrande åtgärder; kostnadssänkningsprogrammet, omförhandlingen av kontrakt och den nya radio-plattformen Ericsson Radio System.

"För 2018 räknar vi med att intäkterna minskar, rörelsekostnaderna stabiliseras och vi flaggar för risken för en potentiell nedgång i de högmarginalbärande IPR-intäkterna", skriver banken.

Bofa/ML är också besviken över Ericssons beslut avseende det förlustbringande segmentet Media, där bolaget behåller Red Bee och bildar ett samriskbolag för den övriga Media-verksamheten.

"Vi såg fram emot en direkt försäljning av båda verksamheterna, som skulle förbättra marginalerna och bidra till balansräkningen."

Kurs då rekommendationen gavs:
53,8 kr
Riktkurs:
54 kr

Rekommendation från: BofA/ML

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser