Böcker som ger dig råd

Böcker som ger dig råd

Publicerad 2014-03-10 09:59:00

Krönika Det går att komma långt genom att lära av andra. Det konstaterar Privata Affärers Marcus Hernhag som hittat några spännande svenska aktier genom att följa råden i tre klassiska placeringsböcker.

Jag gillar böcker som är lättlästa trots att de handlar om finansmarknaderna och karriären. Gärna korta kapitel och absolut med konkreta exempel med hur framgångsrika människor lyckats. Det går att komma långt genom att lära av andra.

Jag får ibland frågor om vad man ska läsa i bokväg för att lära sig mer om aktier. Här är tre ekonomi- och aktieböcker jag tycker är bra. Självklart ger jag även några exempel på aktier utifrån råden och filosofierna som står att läsa i böckerna.

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Per H Börjessons bok är den mest lättlästa och lärorika boken om Buffett av de jag hittills träffat på.

Vill du ta rygg på Buffett är hans eget investmentbolag Berkshire Hathaway förstås ett uppenbart alternativ. Det närmaste en motsvarighet vi har i Sverige är Lundbergs. Bygg- och fastighetsmagnaten Fredrik Lundberg är en långsiktig gnetare vars värdefilosofier lönat sig på sikt.

Trump - Så blir du rik

Här får du många konkreta affärs- och karriärtips av Donald Trump. Inga placeringstips för börsen i den här boken, men många intressanta fastighetsaffärer. Om du vill ta rygg på Trump är det den branschen som gäller - Donald satsar gärna skyskrapor i storstäder.

Exempel på storstadsfokuserade utdelningsbolag i Sverige är Hufvudstaden, Castellum, Wallenstam och Wihlborgs.

 En chansaktie i sammanhanget är Oscar Properties på First North, som liksom Donald Trump satsar på lite lyxigare fastigheter, i Oscars fall på att renovera och bygga bostäder. Förvaltning är däremot inget som bolaget ägnar sig åt.

One up on Wall Street

Fondlegendaren Peter Lynch var en av de mest flexibla och breda förvaltarna och i boken kan du lära dig olika sätt att hitta hans olika typer av köpvärda aktier.

Ett av hans knep var att du som konsument kan leta bra produkter i vanliga affärer för att på så vis hitta bra bolag.

Två aktier som detta stämt väl på är telefonbolaget Doro och frilufsbolaget Fenix Outdoors. Det två bra bolag som länge handades till låg värdering på börsen, men som nu under det senaste året fått sig var sitt kursmässiga uppsving.