Svagt nedåt för råvarupriser

Svagt nedåt för råvarupriser

Publicerad 2012-12-17 12:20:00

Råvaror Råvarupriserna noterades något lägre över hela linjen på första handelsdagen veckan innan jul.

Som vanligt den senaste tiden ligger fokus på förhandlingarna kring budgetstupet, där det har skett vissa framsteg efter att republikanerna verkat backa något vad gäller skattesänkningar för höginkomsttagare.

Enligt Wall Street Journal markerar ett nytt förslag från John Boehner att höja skatten för miljonärer ett genombrott i förhandlingarna med president Barack Obama. Detta tyder på ett potentiellt ramverk för att kunna undvika att automatiska skattehöjningar och nedskärningar slår till vid årsskiftet.

Förslaget, som talmannen lämnade till presidenten i ett telefonsamtal i fredags kväll, innebär att skatterna höjs med 1.000 miljarder dollar under tio år, vilket är högre än de 800 miljarder dollarn som John Boehner tidigare
föreslagit, samtidigt som utgifterna sänks med omkring 1.000 miljarder dollar.

Vita huset uppges visserligen ha protesterat mot stora delar i förslaget, men ledande demokrater har beskrivit det som en vändpunkt som för förhandlingarna bort från dödläget i förhandlingarna. Istället har det berett vägen för båda sidor att titta på exakt var det nya taket för inkomstskatterna kan sättas och var nedskärningarna bör göras.

På råoljemarknaden har Brent-oljan i första terminsposition sjunkit 0:28 dollar till 107:90 dollar per fat, medan WTI noterades ned 0:14 dollar till 86:59.

"Vi är ned tillsammans med aktiemarknaderna. Allas blickar kommer att vara riktade mot debatten om budgetstupet i den amerikanska kongressen fram till årsskiftet", sade Andrej Krujutjenkov, analytiker vid VTB Capital till Bloomberg News.

Hedgefonder och andra förvaltare drog ned på deras nettolånga positioner i WTI med 21 procent under veckan som avslutades 11 december, enligt veckovis statistik från CFTC som publicerades i fredags. Det utgjorde den största nedgången sedan början av maj.

På LME visade tremånadersterminen för koppar en nedgång på 17 dollar till 8.048 dollar per ton.

I Kina har de nya regeringsföreträdarena i helgen ställt sig bakom en "uthållig och hälsosam utveckling" under nästa år, understött av en lämplig penningpolitik och en proaktiv finanspolitik.

Det skriver den officiella nyhetstjänsten Xinhua efter den tvådagarskonferens som hölls i Beijing under helgen.

"Den här politiken är bra för Kina på lång sikt och även vad Kina behöver just nu. Den senaste ekonomiska statistiken har varit förhållandevis bra, vilket gett bränsle till aktiemarknaden och även stärkt råvarumarknaden", säger Fang Junfeng, analytiker vid Shanghai Cifco Futures, till Bloomberg News.

Bland övrigt metaller var zink ned marginellt, 4 dollar till 2.086, medan nickel backade 97 dollar till 17.778 dollar.

Det japanska parlamentsvalet i helgen blev en förhållandevis spänningslös historia, efter att Liberaldemokraterna, LDP, vunnit en jordskredsseger. Detta bedöms jämna vägen för finanspolitiska stimulanser i början på 2013 då landets blivande premiärminister Shinzo Abe ska försöka få ekonomin att sluta krympa.

På ädelmetallmarknaden handlas spotpriset på guld fortsatt under den psykologiskt viktiga 1.700-dollarnivån, och noterades vid lunchtid ned knappt 6 dollar till dryga 1.690 dollar per uns. Silvret var samtidigt ned 0:10 dollar till drygt 32:17.

På Commerzbank tror man dock inte att guldpriserna kommer att hålla sig på de låga nivåerna särskilt länge till, och här kan valet i Japan bidra till att bereda väg för uppgångar.

"Det finns dock tecken på att den nuvarande svagheten i priset inte är hållbar, och vi ser att priserna stiget betydligt på medellång sikt. Bland annat kommer gårdagens val i Japan troligen få stora konsekvenser på bland annat policyn hos Japans centralbank. Denna vecka kan vi få se att Bank of Japan återigen utökar obligationsköpsprogrammet, då valvinnaren Abe (LDP) bland annat planerar att ge ekonomin en skjuts och bekämpa inflationen genom att implementera en aggressiv penningpolitik", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Noteringar klockan 11.45

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:14 USD 86:59
Brent, första termin -0:28 USD 107:90

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -17 USD 8.048
Zink -4 USD 2.086
Aluminium -6 USD 2.116
Nickel -97 USD 17.778
Bly -6 USD 2.288
Tenn +50 USD 23.200

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -5:70 USD 1.690:40
Silver -0:0981 USD 32:1744

Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0:0026 USD 0:7535

DIREKT