Blandat betyg för Bolidens gruvköp Foto: istockphoto

Blandat betyg för Bolidens gruvköp

Publicerad 2016-03-11 12:24:00

Aktie Gruvbolaget Bolidens köp av den finländska gruvan Kevitsa möter varierad respons från analytikerhåll.

De flesta håller med vd Lennart Evrell om Kevitsa passar strukturellt väl in i Bolidens portfölj, men många invänder att priset förefaller vara på den höga sidan och att alla tankar på extrautdelningar de kommande åren nu kan lämnas därhän.

Säljaren av gruvan, First Quantum, som steg 13 procent på Torontobörsen på torsdagen, får dock överlag gott betyg för affären.

"Med Kevitsa gör Boliden ett sunt tillägg till sina gruvor och smältverk. /.../ Förvärvet innebär också ytterligare tillväxtmöjligheter på kort till mellanlång sikt, vilket vi tror tillfredställer bolagets förvärvsfokus i närtid", skriver Deutsche Bank, som höjer riktkursen till 180 kronor från tidigare 170 kronor och upprepar sin köprekommendation.

Boliden meddelade på torsdagen att bolaget köper Kevitsa av kanadensiska First Quantum för 712 miljoner dollar på skuldfri bas, motsvarande drygt 6 miljarder kronor. Gruvan producerar nickel, koppar, guld och så kallade platinagruppmetaller.

Även Swedbank ser positivt på förvärvet, och upprepar sin köprekommendation med riktkurs 155 kronor.

"Givet att gruvan befinner sig i en upprampningsfas samt de låga metalpriserna är vinstmultiplar mindre relevanta, menar vi. /.../ Vi räknar med att rörelseresultatet ska vara nära noll 2016, med ett tydligt vinstbidrag från och med 2017", skriver bankens analytiker om Kevitsa.

Nordea upprepar sin köprekommendation och höjer riktkursen till 180 kronor, från tidigare 170 kronor, men är likväl mindre imponerad av gruvköpet.

"Vi lyckas inte se var värde adderas i Kevitsaförvärvet", skriver banken, som förklarar riktkurshöjningen med ökade estimat för organisk tillväxt inom existerande verksamheter.

SEB:s analytiker upprepar sin behållrekommendation och skruvar upp riktkursen till 132 kronor, från 120 kronor. Med de prisuppgångar på metaller banken väntar under de kommande fem åren kommer Kevitsa att generera en "tillfredsställande" avkastning, menar banken.

En sänkt rekommendation till behåll, från köp, får Boliden av Danske Bank. Riktkursen 135 kronor behålls dock.

"Om nuvarande (metall-) priser kvarstår, kommer Kevitsa inte att ha någon effekt av betydelse på Bolidens rörelseresultat trots att nettoskuldsättningen fördubblas", skriver bankens analytiker med tillägget att "vi hittar nu bättre värde på andra ställen".

Credit Suisse ger gott betyg till affären, men framför allt vad gäller säljaren First Quantum.

"Vi betraktar transaktionen som positiv, med ett försäljningspris i den övre änden av marknadens förväntningar om 500-600 miljoner dollar", skriver banken ur First Quantums perspektiv.

Credit Suisse Bolidenanalytiker, som har rekommendationen outperform för aktien, menar dock att värderingen är i nivå med bankens uppskattningar och att affären inte var någon stor överraskning. Däremot försvinner chanserna till en extrautdelning under överskådlig framtid, enligt banken.

Även BMO och RBC är positiva till försäljningen, från First Quantums utgångspunkt, rapporterar Bloomberg News.

Boliden backade i torsdagens handel 3,2 procent samtidigt som sektorn i övrigt generellt steg. På fredagen återtog aktien dock en del av nedgången. Strax efter klockan 10 var Bolidenaktien upp 2,9 procent till 132:50 kronor.

Följ de aktuella aktierna här

Boliden