Berenberg höjer riktkursen

Datum: 2017-05-08 12:30

TOCKHOLM (Direkt) Skulle Nordea flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors eller Köpenhamn kan det komma att medföra ett överskottskapital om mellan 7 till 15 kronor per aktie. Det skriver Berenberg i en analys där rekommendationen köp upprepas med en ny riktkurs om 115 kronor (110).

"Vi inkluderar i nuläget inte en ändrad hemvist i våra estimat", skriver analyshuset som samtidigt bedömer att riktkursen kan komma att höjas till någonstans mellan 122 och 130 kronor om huvudkontoret flyttas till Helsingfors.

Detta då Nordea i så fall skulle stå under euroområdets kapitalreglering vilket på medellång sikt skulle kunna ge upphov till en buffert över kapitalkrav på mellan 3 och 5 procentenheter. Det kan sättas i relation till de 1,4 procentenheterna vid det senaste kvartalsskiftet och ett mål att hålla en buffert på mellan 0,5 och 1,5 procentenheter.

"Vi ser det som troligt att Nordea byter hemvist om inte den svenska regeringen tar stora steg tillbaka i sina planer att höja skatten. Ett byte av hemvist kan komma att påverka avkastningen på kapitalet och vinsten per aktie på medellång sikt", bedömer Berenberg även.

Kurs då rekommendationen gavs:
112,5 kr
Riktkurs:
115 kr

Rekommendation från: Berenberg

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser