Barclays höjer riktkursen

Datum: 2018-02-06 11:00

Jämvikt

Sandvik

STOCKHOLM (Direkt) Hur Sandvik lyckas ompositionera sin vändskärsdel Machining Solutions genom förvärv inom exempelvis additiv tillverkning och metrologi är en nyckelfråga för verkstadskoncernens utveckling under 2018.

Det bedömer Barclays, som behåller sin rekommendation för Sandvik på jämvikt efter bokslutsrapporten men höjer riktkursen till 155 från 150 kronor.

Gruvdelen står inför tuffa jämförelsetal 2018 och lär inte lägga i någon högre växel förrän gruvbolagen börjar öppna nya gruvor, och hur resultatförbättringen inom SMT går lär inte börja synas tydligt förrän 2019, resonerar banken.

"Det gör att portföljförändringar blir nyckelfrågan för investeringscaset; vi tror fortfarande att SMT kommer att knoppas av så småningom, men M&A-storyn kommer tills vidare att handla om SMS och ansträngningarna att ompositionera kärnverksamheten inom verktyg till exempelvis additiv tillverkning och metrologi", skriver Barclays.

Vad gäller den nuvarande höga lönsamhetsnivån och kraftiga medvinden på marginalerna från högre volymer ser Barclays ingen anledning att detta inte ska kunna fortsätta, även om ledningen talar om en "aggressiv investeringplan": priserna är på rätt väg, lönsamhetsmedvind i form av kostnadsabsorption finns även från lageruppbyggnad, och valutamotvinden tycks vara på väg att mojna under årets andra halvåret.

Sandvikaktien handlas efter knappt två timmars handel på tisdagen kring 146 kronor, ned 0,7 procent för dagen.

Kurs då rekommendationen gavs:
147,05 kr
Riktkurs:
155 kr

Rekommendation från: Barclays Capital

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser