Bank of America Merill Lynch sänker rekommendation

Datum: 2014-03-03 12:00

Underperform

AstraZeneca

STOCKHOLM (Direkt) Bank of America Merill Lynch listar fem skäl bakom sin sänkta rekommendation för Astrazeneca.

Det framgår av en dagsaktuell analys där rekommendationen sänks till underperform från tidigare neutral med en riktkurs om 40 pund.

För det första betonas den negativa spiralen för vinst per aktie för kärnverksamheten. Härvidlag spår banken en vinst per aktie om 3:60 dollar för 2017, vilket är runt 10 procent under rådande konsensus och cirka 15 procent under nivån som läkemedelsbolaget självt antytt.

Som ett andra säljskäl torgförs Astrazenecas forskningsportfölj, där förhoppningarna nu är väl tilltagna jämfört med en sektorjämförelse.

För det tredje imponeras inte investmentbanken av läkmedelsbolagets förvärvshistorik och antar en försiktig hållning framöver.

Vidare är förväntningarna på Astrazeneca i anslutning till den betydelsefulla amerikanska cancerkonferensen i Chicago, ASCO, kring senvåren möjligen väl uppskruvade enligt Bank of America Merill Lynch.

Avslutningsvis har banken, ur ett nyhetsperspektiv, svårt att hitta en tillräckligt stark tro på ett års sikt i läkemedelsbolagets tillgångsportfölj. Undantag finns dock i form av benralizumab mot astma och lungcancerpreparatet AZD9291.

Vid 11.40-tiden på måndagen hade Astrazeneca-aktien fallit 2,4 procent till 428 kronor på Stockholmsbörsen.

Under det senaste halvåret har dock läkemedelsaktien klättrat hela 31 procent.

Kurs då rekommendationen gavs:
438,7 kr

Rekommendation från: Bank of America Merill Lynch

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser