Stillsam börs slutade på plus

Stillsam börs slutade på plus

Publicerad 2012-12-17 18:14:00

Börsen Stockholmsbörsen handlades omkring nollstrecket på måndagen i stillsam julhandel, men stängde nära dagens högsta nivå. Hennes & Mauritz stack ut på vinnarsidan sedan försäljningen för november visat sig bättre än väntat, medan bland annat Swedish Match och Tele2 tyngde index. I USA fortsatte budgetsamtalen med försiktigt positiva tongångar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,3 procent upp till nivån 1.101,7. Omsättningen uppgick till 9,1 miljarder kronor.

Enligt Wall Street Journal har budgetförhandlingarna i USA gått framåt i helgen, sedan ett nytt förslag från republikanskt håll visat sig innehålla skattehöjningar för de rikaste. Detta innebär ett genombrott i diskussionerna med president Barack Obama och ökar sannolikheten för att automatiska skattehöjningar och nedskärningar inte ska slå till vid årsskiftet, skriver tidningen.

Mindre goda amerikanska nyheter kom i form av Empire State Manufacturing Index över affärsförhållandena i delstaten New York, som föll till -8,1, från -5,2. Det var den femte månaden i rad med idel nedgångar.

På europeisk mark konstaterade ECB-chefen Mario Draghi att de medelfristiga tillväxtutsikterna i euroområdet fortsätter att vara utmanande, samt att indikatorerna för det fjärde kvartalet signalerar fortsatt svaghet. Samtidigt har en del indikatorer stabiliserats och ECB räknar med en "väldigt" gradvis återhämtning under andra halvan av 2013, sade han.

Högst upp i storbolagsindex dominerade H&M, som också var börsens överlägset mest omsatta aktie. Bolagets försäljning i jämförbara butiker sjönk med endast 1 procent i november medan total försäljning ökade med 7 procent, jämfört med samma månad i fjol. Snittförväntningarna på marknaden var 3 procents minskning respektive 6 procents ökning, enligt SME Direkts prognossammanställning. Aktien steg 3,3 procent till 224:10 kronor. Andra aktier i positivt territorium var flertalet verkstadsbolag, samt SSAB, vars A-aktie klättrade 1,8 procent till 56:70 kronor.

Mekonomen och Africa Oil avancerade med hjälp av positiva mäklarkommentarer. Mekonomen steg 3,5 procent till 205 kronor, sedan Nordea höjt sin rekommendation för aktien till köp (behåll) och hissat riktkursen 40 kronor till 240 kronor. Africa Oil adderade 5,5 procent till 46:10 kronor. Remium upprepade sin köprekommendation och riktkurs om 112 kronor.

I botten av OMXS30-index huserade Swedish Match, som tappade 1,8 procent. Även Tele2 registrerade en klar nedgång."Spektrumauktionen i Nederländerna har medfört ett kraftigt kursfall för KPN i Amsterdam och sentimentet har allmänt tyngts för europeisk teleoperatörssektor", säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Tele2, som på fredagen bekräftade att bolaget tilldelats två licenser i Holland för cirka 1,4 miljarder kronor, tappade 1,1 procent till 117:40 kronor. Även Lindab förlorade mark, ned 3,5 procent till 42:47 kronor. Bolaget meddelade före börsöppning att det under året har sett en vikande efterfrågan, en nedgång som har accelererat i senare delen av tredje kvartalet och fortsatt in i fjärde kvartalet. Det hårda vintervädret tynger också bolaget, som väntar en svag inledning på 2013.