Rejäla uppgångar i Kina Foto: istockphoto

Rejäla uppgångar i Kina

Publicerad 2016-05-31 08:00:00

Asien Asienbörserna steg på tisdagen, med Kina i täten. Nyhetsflödet dominerades dock av ett knippe japansk statistik, som exempelvis att de japanska hushållens konsumtion sjönk 0,4 procent i april jämfört med samma månad föregående år.

Nedgången var något mindre än väntat, men Japans finansminister Taro Aso sade inte desto mindre att det med tanke på den svaga privatkonsumtionen inte är en bra tid att höja momsen nu. Premiärminister Shinzo Abe planerar därtill nya stimulanspaket, enligt tidningen Nikkeis uppgifter på måndagen.

Tokyobörsen steg i tunn handel, med exportföretagen i ledningen efter att yenen försvagades på finansministerns uttalanden.

"Investerarna reagerar positivt på utsikterna om en fördröjd momshöjning och ett ytterligare stimulanspaket. Det faktum att Aso personligen har kommenterat det här får stor effekt", sade Masayuki Otani, chefsmarknadsstrateg vid Securities Japan, till Bloomberg News.

Autolivs konkurrent Takata hör till vinnarna på börsen, med uppgångar på drygt 3 procent. Bolaget ska ha uteslutit konkurs som ett alternativ för att komma till rätta med sina skulder, och letar i stället köpare som ska ta bolaget igenom krisen.

I Kina har en mindre flashkrasch på terminsmarknaden inte fått någon större effekt på aktierna, som stiger med den högsta takten på två månader. Bland förklaringar nämns att Goldman Sachs tror att kinesiska aktier kommer att tas med i MSCI:s globala benchmarkindex. Sannolikheten för detta har enligt banken ökat från 50 till 70 procent som en följd av bland annat nya regler som ska minska risken för att plötsliga handelsstopp.

Shanghaibörsen hör trots tisdagens uppgångar till de sämre i världen i år och ligger på minus drygt 1 procent i maj.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

MSCI Asia Apex 50 +1,0%
Nikkei 225 +1,1%
Hongkong Hang Seng +1,4%
Kinas Shanghai Comp +2,8%
Kinas Shenzhen Comp +3,3%
Taiwan Taiex -0,1% - +2,2%
Sydkorea Kospi +0,6%
Indien BSE Sensex 30 -0,2%
Singapore Straits +1,0%
Australia S&P/ASX200 -0,2%