Lite lugnare i Asien

Lite lugnare i Asien

Publicerad 2016-06-28 08:48:00

Asien De asiatiska börserna rörde sig mindre under tisdagsmorgonens handel, överlag med en viss dragning uppåt. Spekulation om att centralbanker ska rycka in med stödinsatser mot den turbulens som följt på EU-valet i Storbritannien gav på vissa håll stöd.

Omkring klockan 7.50 noterades det regionala MSCI Asia-indexet vid en oförändrad nivå. På fastlandsbörserna i Kina var även Shanghai-index oförändrat, medan Shenzhenbörsen steg 0,7 procent.

– Vi kommer förmodligen få se lättare policyinriktning än innan omröstningen. Man får förmoda att riskerna mot den globala tillväxten ligger på nedsidan, och att stimulanserna fortsätter i ljuset av den ökade osäkerheten, sade Tim Schroeders, Melbourne-baserad portföljstrateg vid Pengana Capital, till Bloomberg News.

Japanska Nikkei-indexet lyfte 1,8 procent under måndagens handel sedan premiärminister Shizo Abe sagt att den japanska regeringen nu ska göra sitt yttersta för att stabilisera marknaden.

Den trenden fortsatte på tisdagen, med en uppgång för Nikkei på 0,4 procent. Ändå ser indexet ut att gå mot sitt största månatliga tapp sedan oktober 2008. Resultatet i förra veckans omröstning har gett ytterligare ett lyft för den redan stärkande yenen, vilket tyngt exportberoende aktier.

Bland sektorerna på Tokyobörsen var byggbolag en vinnare. Taisei och Maeda hörde - med uppgångar på 2,4 respektive 5,1 procent – till de som steg mest i sektorn.

– Överlag är det svårt för marknaderna att leta sig högre, men byggbolagen fås visst stöd av förväntan om ytterligare stimulanser, sade Nokuyuki Fujimoto, analytiker vid SBI Securities, till Bloomberg News.