Uppåt i Asien efter skingrad oro Foto: istockphoto

Uppåt i Asien efter skingrad oro

Publicerad 2017-05-22 08:58:00

Asien Asienbörserna steg på måndagen efter att förra veckans USA-oro skingrades under president Donald Trumps Mellanöstern-resa. Yenen försvagades något efter att under en kort tid ha stärkts till följd av ännu ett nordkoreanskt missiltest i helgen.

"Dollarn köps tillbaka eftersom vi inte såg någon ny utveckling i Trump-frågan under helgen, men allt fokus stannar på USA:s politiska problem, vilket gör det svårt att jaga dollarn under rallyn", sade Kumiko Ishikawa, valutaanalytiker vid Sony Financial Holdings i Tokyo, till Bloomberg News.

En annan bedömare påpekade att frågan om det blir något av med Donald Trumps tillväxtagenda kvarstår:

"Den pågående oron för potentiell instabilitet i amerikansk politik, och efterföljande frågor kring implementeringen av en stimulansagenda, kan leda till en vändning av sentimentet när som helst", sade Michael McCarthy, chefsmarknadsstrateg vid CMC Markets, enligt Marketwatch.

Sektorvis var råvaror och IT bästa branscher i Asia Apex 50-indexet, med uppgångar på 2,3 respektive 1,5 procent.

Den förstnämnda sektorn lyftes av en uppgång på 5 procent för det sydkoreanska stålbolaget Posco. Analyshuset CAPE Investment skriver i en branschgenomgång att stålpriserna tycks ha bottnat ut och kommer att återhämta sig i takt med att kinesiska ståltillverkares underhållsstopp kommer att minska lagernivåerna.

Poscos sydkoreanska konkurrenter Hyundai Steel och Dongkuk, som inte ingår i Asia Apex 50, var upp drygt 4 respektive cirka 6 procent.

Marknadstemperatur

MSCI Asia Apex 50 +1,1% +15,4%
Nikkei 225 +0,5% +1,5%
Hongkong Hang Seng +1,0% +8,2%
Kinas Shanghai Comp -0,7% -6,3%
Kinas Shenzhen Comp -1,1% -11,8%
Taiwan Taiex +0,5% +9,5%
Sydkorea Kospi +0,6% +15,3%
Indien BSE Sensex 30 +0,5% +13,7%
Singapore Straits +0,1% +9,6%
Australia S&P/ASX200 +0,8% -1,1

Privata Affärer / Direkt

Asienbörserna , Tokyobörsen , Nikkei