Rejält nedåt i Kina - yenförsvagning lyfter Tokyo Foto: istockphoto

Rejält nedåt i Kina - yenförsvagning lyfter Tokyo

Publicerad 2017-04-24 07:45:00

Asien På hopp om att Emmanuel Macron blir Frankrikes nästa president har euron stärkts på valutamarknaden medan yenen försvagats vilket stött de japanska börserna.

"Marknaden kommer antagligen helt ut i dag att prisa in en seger för Herr Macron i den andra rundan. Skulle det antagandet stämma blir han Frankrikes nästa president. Det skulle i sin tur vara bra för den franska ekonomin och den bredare ekonomiska stabiliteten i Europa", sade valutastrategen Jordan Rochester på Nomura till Bloomberg News.

Vid 7.30-tiden var de japanska börserna Nikkei och Topix 1,4 respektive 1,1 procent högre och överlag drog börserna uppåt i regionen. Det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 noterades för en uppgång om 0,3 procent.

I Fastlandskina hade börserna däremot en desto tyngre utveckling med Shanghai och Shenzhen båda ned nära 2 procent. Det innebar den svagaste utvecklingen intradag i landet under 2017, enligt Financial Times. Oro för att myndigheter ska ta till ytterligare åtgärder för att stävja aktiehandel med belåning tyngde utvecklingen.

"Marknadssentimentet har dämpats av åtstramningsövervakningen som sker på alla fronter såsom från bankkommissionen, försäkringskommissionen och värdepappersregleraren. De har alla uttryckt oro för bubblor och låneförluster. Processen med minskad belåning fortsätter", sade Ben Kwong på KGI Asia i Hongkong till Bloomberg News.

I Japan hade konsumentnära sektorer överlag en relativt stark utveckling medan råvarurelaterat, inte minst oljebolag, gick relativt svagt. Sedan fredagens asiatiska stängning har oljepriset rört sig nedåt. Oljesektorn var svagast presterande även i Kina, där samtliga sektorer backade tydligt.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

MSCI Asia Apex 50 +0,3%
Nikkei 225 +1,4%
Hongkong Hang Seng +0,1%
Kinas Shanghai Comp -1,6%
Kinas Shenzhen Comp -1,9%
Taiwan Taiex +0,0%
Sydkorea Kospi +0,3%
Indien BSE Sensex 30 +0,5%
Singapore Straits -0,2%
Australia S&P/ASX200 +0,2%

Privata Affärer / Direkt

Asienbörserna , Tokyobörsen , Nikkei