Årets vinnarfonder fortsätter att locka fondspararna Foto: istockphoto

Årets vinnarfonder fortsätter att locka fondspararna

Publicerad 2016-01-04 06:00:00

Fonder Det blev ett oroligt slut på fondåret, med en kraftig nedgång för börsens storbolag. Desto bättre har det gått för småbolagen.

Förra året blev småbolagsfondernas år. Under 2015 gav de bättre avkastning än andra Sverigefonder.

Ända in till årsskiftet var fondspararna hos nätmäklaren Nordnet mycket aktiva, och det var först och främst småbolagsfonderna som stod i centrum. Fem av de tio mest köpta fonderna var småbolagsfonder.

– Fondspararna har varit storköpare av småbolagsfonder under hela året och december blev inget undantag. Småbolagsfonderna har utklassat de vanliga Sverigefonderna under 2015 och fondspararna tror att den trenden kommer hålla i sig 2016, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Om småbolagsfonderna var attraktiva att köpa var defensiva fonder som hedge- och räntefonder bland de mest sålda hos Nordnet.

– Hedgefonderna har tappat många sparare som hoppats på en stabil avkastning. I ett läge där aktiemarknaden har varit skakig och räntefonder har gett negativ avkastning har många hedgefonder misslyckats med att leva upp till förväntningarna, säger Joakim Bornold.

De mest köpta fonderna hos Nordnet var Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Didner & Gerge Aktiefond Sverige och Didner & Gerge Småbolag.

De mest sålda var Carnegie Strategifond A, Alfred Berg Ryssland samt Exacalibur Fond.

Christer Fälldin