Anpassa taktiken när börsfloden vänder

Anpassa taktiken när börsfloden vänder

Publicerad 2016-02-15 06:29:00

Krönika Det som förenar de bästa börsplacerarna genom tiderna är att de höll fast vid sin strategi, men anpassade taktiken utifrån hur världen förändrats, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Tänk om megatrenden där Kina driver på industrisektorn globalt har upphört. Alltså inte bara att Kinas BNP-tillväxt saktar in till mer ”normala” tillväxttal, utan även att vi har ett slut på trenden där den industriella uppbyggnaden är den största drivkraften.

Megatrender varar i fler år än en vanlig femårig konjunkturcykel.  Kinas tillväxt må fortfarande se hög ut, men det stora industriella lyftet kan vara över. Som vi redan vet kämpar Kina för att få inhemsk konsumtion att stå för större del av BNP. Tillväxten i landet kan om det lyckas nå relativt bra nivåer i nästa högkonjunktur utan att efterfrågan på industriella varor och råvaror står att känna igen.

I så fall kommer inte den globala industriella efterfrågan och råvarupriserna att återhämta på samma vis som tidigare. Därmed väntar en lång omställning för främst råvaruproducenterna, som redan håller på att stänga olönsamma gruvor och oljekällor.

Intressantast för Stockholmsbörsen är att det blir svårt att se ett långsiktigt och stort vinstlyft för våra industriella lirare i A-laget. Atlas Copco, Alfa Laval och ABB. Kina påverkade många länder och bolag under de decennier då det moderna Kina byggdes upp och industrialiserades.

Nu är de svenska bolagen välskötta och parerar detta. Besparingar och fokus mot rätt segment av marknaderna kommer att hålla vinsterna uppe över tid. Däremot kanske vi inte ska vänta oss lika stora vinstlyft som vi sett under de senaste konjunkturuppgångarna. Därmed krävs det kanske lägre värderingar för att aktierna verkligen ska vara köpvärda.

Omvänt skulle det kunna komma bättre tider för globala konsumtionsbolag, främst de som expanderar i Kina. Vi vet alla vilken stor svensk klädjätte jag brukar tipsa om och i förra krönikan skrev jag om amerikanska konsumentbolaget Procter & Gamble. 

Nu påverkar många faktorer aktiekurserna och börsbolagens vinster. Med det sagt tycker jag att vi i vart fall ska hålla ögonen öppna för att det är mer än en vanlig konjunkturavmattning i Kina. Gula floden flyter fortfarande brett och snabbt, men flera bifloder kan ha ändrat riktning för många år framöver. Det gäller att börsbolagen navigerar rätt i de nya farvattnen.

Det som förenar de bästa börsplacerarna genom tiderna är att de höll fast vid sin strategi, men anpassade taktiken utifrån hur världen förändrats.

Marcus Hernhag