Alfredsson: Sälj om du är fullinvesterad Foto: istockphoto

Alfredsson: Sälj om du är fullinvesterad

Publicerad 2017-05-18 12:59:00

Kommentar Börsen har fallit kraftigt under två dagar efter oron över presidents Trumps allt större problem. När alternativen riksrätt och frivillig avgång nu diskuteras öppet är det inte konstigt om marknaderna skakar. För den som är fullinvesterad i aktier kan det vara dags att trycka på säljknappen.

Så sent som i tisdags noterade Stockholmsbörsen nytt all-time-high - SIX Return Index som inbegriper utdelningar hade då stigit som mest med drygt 13 procent sedan årsskiftet och 17 procent sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet.

Men nu är Trump onekligen i stort trubbel med problem på dubbla fronter. Han anklagas dels för att avslöjat hemlig information i samtal med den ryske utrikesministern Lavrov samt att ha uppmanat den förre FBI-chefen Comey att lägga ner undersökningen om rysskopplingar till den förre rådgivaren Flynn.

Det sistnämnda är om det är sant ett allvarligt brott (legal obstruction) och skulle kunna ställa Trump inför riksrätt och han inte avgår före. Att han lämnar själv framstår nu för många bedömare som inte alls otänkbart eftersom hans första månader som president varit allt annat än lyckosamma.

Att aktiemarknaderna reagerar oerhört negativt på de senaste dagarnas nyhetsrapportering är dock inte särskilt förvånande. Uppgången sedan november är till stor del en funktion av Trumps löften om stora skattesänkningar för företagen och stora investeringar i infrastruktur i USA. Och med hans nuvarande problem fruktar marknaden att dessa beslut kommer skjutas fram i tiden alternativt blir överhuvudtaget svårare att genomföra.

En nedgång med cirka tre procent är därför ingenting konstigt - tvärtom en helt naturlig reaktion för investerarna. Speciellt efter en sådan lång uppgång som sista halvåret vill många placerare ha en ursäkt för att sälja av och ta hem vinster - på så sätt kom veckans politiska kaos i USA närmast som ett brev på posten.

Men om problemen fortsätter för Trump i närtid kan fallet givetvis bli större - en nedgång med minst 5-10 procent ligger i korten om anklagelserna mot Trump fortsätter, nya för presidenten besvärande bevis och vittnesmål dyker upp etc.

För den som orolig och närmast fullinvesterad i aktier finns det därför ett självklart råd - sälj och skapa utrymme för att eventuellt senare gå in igen på marknaden när många aktier har blivit billigare. Även den som redan sett om sitt hus och ökat på kassan bör naturligtvis fundera om det inte är dags att ytterligare sänka risken.

Här spelar börspsykologi en viktig roll - för många kan försäljningar efter snabba nedgångar kännas jobbiga när kurserna i vissa aktier stod betydligt högre bara för några dagar sedan. Men oftast kan det hjälpa att se på uppgången i dessa aktier en tid tillbaka - då är det lättare att ta hem vinster, öka på kassan och känna sig nöjd med sitt beslut.

En klassisk formulering på börsen är att "inte jaga den sista kronan", vilket är ett synnerligen bra råd. Om en aktie gått upp med 20 procent tidigare och du istället säljer med 15 procents vinst - det är ju en helt ok affär.

Ingen vet vad börserna tar vägen på kort sikt - om Trump rider ut stormen på något sätt kan mycket väl kurserna vända upp igen.  Men den som sålt, tagit hem vinster och skapat handlingsutrymme för sig själv brukar sällan vara ledsen för det - att balansera sin risk är alltid viktigt på aktiemarknaden.

Magnus Alfredsson